EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Турски автомобил през 2021 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турски автомобил през 2021 г.

mail09:32 | 06.11.2017прегледи 6667 коментарикоментари 0


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган резервира за себе си първия автомобил местно производство на Турция, който се очаква да бъде пуснат в продажба през 2021 г., пише в. "Миллиет". Президентът прие представителите на пет големи турски компании, които ще се обединят в консорциум, за да създадат първата кола, произведена от Турция. Предвижда се прототипът на автомобила да бъде готов през 2019 г., предава БТА.

"Отсега обявявам, че съм кандидат за първата кола, при условие че платя нейната цена", обяви турският държавен глава. "Вече я няма старата Турция, на която в миналото контролираха всяка стъпка и с чието бъдеще си играеха така, както си пожелаят", каза още той.

Петте компании, които ще участват в консорциума, са Анадолу грубу, Бе Ме Дже (BMC), Кърача холдинг, Тюрксел и Зорлу холдинг, пише "Хабертюрк".

"Срамота за нашата страна е, че досега в Турция, където годишно се продават 757 хиляди автомобила, не е направена подобна стъпка", коментира Ердоган. Президентът обеща, че лично ще подкрепя проекта. Той даде да се разбере, че не иска и най-малко забавяне в осъществяването му, тъй като този проект има специално място в целите на Турция за стогодишнината от основаването на републиката, която ще се чества през 2023 г.

Ердоган нарече "храбреци" ръководителите на петте компании, които ще се заемат със създаването на турски автомобил, и им пожела на добър път, пише днес и в. "Стар". Вестникът цитира и думите на директорите на петте фирми, които споделят радостта и гордостта си от предстоящото начинание. Директорът на Бе Ме Дже Етхем Санджак заяви, че гледа на задачата като национален дълг, неговият колега от Кърача холдинг Инан Кърач каза, че Турция няма нужда от външен партньор, за да направи свой собствен автомобил, а шефът на Тюрксел Ахмет Акча цитира поговорката, че "Съдбата обича онези, които полагат усилия".

"Този път няма да може да ни спрете", пише в заглавие днес в. "Гюнеш". "Турция, чиито проекти за местен самолет и местни оръжия бяха спъвани в миналото чрез различни саботажи, натисна копчето на 56-годишната си мечта - да произведе местен автомобил", пише вестникът. Изданието подчертава, че автомобилът ще бъде "отгоре додолу турски", като целта е от каросерията до гумите всичко да бъде на 100 процента местно производство. Проектът ще осигури работа на хиляди хора. Стремежът е новият автомобил също така да бъде на достъпна цена за турските граждани.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg