EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Турската част от "Южен поток" през 2012

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турската част от "Южен поток" през 2012

mail09:45 | 19.07.2012прегледи 1203 коментарикоментари 0


Русия възнамерява да започне работа по строителството на газопровода "Южен поток" в турския участък към края на годината, съобщиха в пресслужбата на Кремъл преди днешния разговор в Москва между руския президент и турския премиер, съобщи агенция РИА новости.
В дневния ред е реализацията на проекта за газопровода "Южен поток". Има разрешение за построяването на морската част от газопровода в изключителната икономическа зона на Турция в Черно море. Съгласуването с партньорите на различни аспекти на строителството на турския участък приближава към своя край и се предполага, че до края на годината ще започне изграждането. Проектът "Южен поток" има за цел диверсификация на маршрутите на доставка на природен газ за европейските потребители. Строителството на газопровода ще започне през декември 2012 г. във вариант на максимален капацитет от 63 милиарда кубически метра годишно. Ориентировъчната стойност на газопровода ще бъде 15,5 милиарда евро, 10 милиарда от които са за морския участък, а 5,5 милиарда - за сухопътния.
Русия е ключов партньор на Турция в газовия отрасъл, посочиха в пресслужбата на Кремъл. През 2011 г. доставките на руски природен газ за Турция достигнаха около 26 милиарда кубически метра, второ място след Германия. Голяма част от тях се осъществяват чрез съвместно изградения по дъното на Черно море тръбопровод "Син поток" . Руско-турското сътрудничество в газовата сфера започна през 1984 г., когато правителствата на Турция и СССР подписаха споразумение за доставки на природен газ за републиката. През 2010 г. "Газпром" е изнесъл в Турция 18 милиарда кубически метра природен газ по две направления - Трансбалканския газопровод и газопровода "Син поток".


 


Тагове: турска част,
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg