EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Турската лира поскъпна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турската лира поскъпна

mail11:49 | 14.08.2018прегледи 868 коментарикоментари 0


Турската лира бележи добър ръст спрямо долара и еврото в началото на европейската търговия във вторник, парирайки част от бруталната си обезценка от края на миналата и началото на настоящата седмица. Подкрепа за днешното поскъпване на лирата оказва поетият от Турската централа банка ангажимент да осигури достатъчна ликвидност на междубанковия паричен пазар.

Отслабването на напрежението е в резултат и на днешна информация, според която турският финансов министър Берат Албайрак ще проведе в четвъртък (16-и август) телеконферентна среща с редица инвеститори от САЩ, Европа и Близкия Изток. Според турското финансово министерство се очаква към планираната телеконферентна среща да се присъединят до хиляда инвеститори от цял свят.

Въпреки липсата на детайли относно въпросите, които ще бъдат дискутирани по време на това първо за Албарайк появяване на международната сцена след неговото назначаване на поста преди два месеца, турската лира реагира позитивно, парирайки значителна част от последната си обезценка от понеделник.

Днес щатският долар се понижава с около 6%, достигайки за кратко двудневно дъно от 6,4063 турски лири, след като вчера поскъпна с близо 10% до нов рекорден връх около 7,2400 нивото и след като в края на предишната седмица лирата се обезцени с над 16% само в рамките на 24 часа.

Трябва обаче да се има предвид, че въпреки днешното си рязко поскъпване, турската лира все още губи близо 30% от стойността си само в рамките на месец август и се търгува със близо 70% под нейните нива от началото на годината около 3,7000 - 3,9000 областта.

Еврото също парира значителна част от вчерашното си последно драматично поскъпване до исторически връх около 8,1100 нивото, понижавайки се във вторник с 5,89% към 7,4000 турски лира./БНР


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg