EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Турската лира под силен натиск

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турската лира под силен натиск

mail14:01 | 20.04.2018прегледи 1772 коментарикоментари 0


Турската лира ще бъде подложена на нов натиск от продажби, ако властите в Анкара отложат обещанията за предприемане на действия за борба със слабостта на местната валута посредством повишаване на лихвените проценти от страна на Турската централна банка, посочи международната рейтингова агенция Moody’s, цитирана от "Ройтерс".

Припомняме, че турската лира е една от най-слабо представящите се валути на развиващите се пазари, като от началото на годината се обезцени с повече от 7% спрямо щатския долар, с оглед на различията между президента на страната Реджеп Ердоган и международните инвеститори по отношение на паричната политика на Централната банка на Турция.

Президентът Ердоган иска запазване на ниските разходи по заеми, за да се стимулира икономическия растеж най-вече посредством строителни проекти преди предстоящите през следващата година избори. Инвеститорите от своя страна се опасяват, че централната банка не е в състояние да удържи инфлацията с оглед на оказвания от Ердоган натиск.

"Правителството изглежда решено да запази динамичният икономически растеж преди националните избори, насрочени за ноември 2019 година, независимо на каква цена. Тази напрегната ситуация е важен тест за деликатния баланс между турската основна сила, дължаща се на нейната динамична икономика и много силни фискални показатели, и от друга страна нейната висока и все по-растяща външна уязвимост", отбеляза агенция Moody’s.

Според икономисти и анализатори, обезценката на турската лира е отражение на високата инфлация и на ръста на заплатите, което налага повишаване на лихвените проценти, за да се ограничи нейното понижение на валутните пазари.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 961