EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Турската лира пак се срина

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турската лира пак се срина

mail16:15 | 06.01.2014прегледи 976 коментарикоментари 0


Турската лира поднови днес своя спад и достигна нов исторически минимум спрямо долара в резултат на
политико-финансовия сканадал, разтърсил турското правителство,съобщава АФП.
Преди обяд турската лира се разменяше при курс 2,1947 лири за долар, след като предишната седмица 2,18 турски лири се разменяха за един долар, а 2,9851 турски лири - за едно евро, което доближаваше символичната граница от три лири за евро.
В същото време водещият индекс на Истанбулската борса /BIST 100/ остана стабилен, колебаейки се между много лек спад и много леко покачване от началото на търговската сесия. От 17 декември насам турската лира, подобно на Истанбулската борба, понася последиците от корупционния скандал,
разтърсил правителството на премиера Реджеп Тайип Ердоган преди общинските избори през март и президентските през август. Преди тази криза турската лира вече понесе силен спад от лятото насам в резултат на обявеното от Управлението за федерален резерв на САЩ втвърдяване на валутната му политика, засегнало всички бързо развиващи се икономики. В интервю за в."Файненшъл тайм" вчера турският министър на икономиката Мехмет Шимшек призна, че отслабването на националната валута очевидно има негативни макроикономически последици за Турция.
По думите на Шимшек първата половина на 2014 г. ще бъде белязана от по-слаб растеж в резултат на решението на Управлението за федерален резерв на САЩ за намаляване на валутното стимулиране и на вътрешните политически и икономически условия.

 


Тагове: лира, спад, Турция
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg