EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Туроператори очакват драхмата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Туроператори очакват драхмата

mail16:30 | 16.05.2012прегледи 373 коментарикоментари 0


Европейски туроператори се подготвят за евентуално излизане  на Гърция от еврозоната, след като вчера политическите лидери в  страната се отказаха от отпитите за съставяне на правителство и  обявиха нови избори през юни, предаде Асошиейтед прес. Британската туристическа група Томас Кук (Thomas Cook Group) обяви снощи, че макар Гърция да остава изгодна дестинация за  екскурзиантите, компанията работи в тясно сътрудничество с  хотелите и други доставчици, за да се приспособи за възможно  излизане от еврозоната.
"Според нас има позитиви и негативи за туристическата  индустрия в случай че Гърция напусне еврото", посочи компанията. Икономическите и политическите сътресения вече удариха  резервациите за това лято, като по-рано през годината  представители на гръцкия туризъм констатираха спад в търсенето,
особено от Германия. Най-силната европейска икономика е в  центъра на исканията Гърция да направи икономически реформи,  включително болезнени икономии в обществените услуги, отбелязва  АП.
Миналата година на туризма се падаха около 15,7 процента от  гръцкия брутен вътрешен продукт (БВП) с приходи от 10,5 милиарда евро (13,5 милиарда долара). Някои икономисти са на мнение, че ако Гърция изостави  еврото, валутата заместител бързо би се обезценила, правейки  ваканциите в страната по-евтини и по този начин отново  привлекателни. Главният изпълнителен директор на луксозния туроператор  Куони (Kuoni) Питър Ротуел заяви, че компанията се кани да  преразгледа договорите си, за да се възползва от рязко  обезценяване на която и да било нова гръцка валута. Най-големият туроператор Европа - ТУИ тревъл (TUI Travel  PLC) - пък обяви, че ще може да смени резервациите за други  дестинации, ако се наложи, позовавайки се на опита си от  миналогодишните бунтове в Египет и Тунис.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg