EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Туристите - новите фенове на виенските балове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Туристите - новите фенове на виенските балове

mail16:03 | 29.02.2024прегледи 1922 коментарикоментари 0


Виенчани обичат баловете си, а сега и туристите. Балният сезон във Виена приключи с повече посетители и продажби от всякога. Според Стопанската камара на Виена решаващият фактор тази година се оказаха гостите от чужбина.

Балният сезон във Виена 2023/24 г. счупи всички рекорди. С около 560 000 посетители, които генерираха приходи от над 185 млн. евро, бяха надминати най-добрите показатели от предходната година. Виенските балове са си спечелили отлична международна репутация, което в крайна сметка беше решаващият фактор. Големият брой туристи, посещаващи баловете, ни помогна да надминем за пореден път миналогодишните рекордни стойности, казва Маркус Грислер, председател на отдел "Туризъм и развлекателна индустрия" в Стопанската камара на Виена.

Най-големите и най-известните балове за сезона бяха разпродадени още в началото на януари, като след това все още бяха налични само билети за вход след полунощ. "През есента не можехме да си представим, че ще успеем да достигнем миналогодишния успех. Това е така, защото през миналия сезон ефектът на наваксване след два отменени сезона със сигурност изигра своята роля. Търсенето на билети обаче бързо ни доказа, че сме грешили", казва Грислер и прави равносметка със задоволство: 560 000 посетители, включително около 30 000 чуждестранни туристи, са посетили баловете във Виена, като всеки от тях е похарчил средно по 330 евро в сравнение с 320 евро през предходната година.

Проучването за изминалия сезон на баловете, проведено по поръчка на Стопанската камара, дава подробна информация за отделните групи разходи. Най-голямото увеличение на разходите е в областта на вечерята преди бала, средно по 30 евро на човек, и фризьорството/козметиката, отново по 30 евро, които са се увеличили с около 45 процента. През 2023 г. разходите на човек са били по 21 евро за всяка една от групите. Цената на билетите за бала се е повишила умерено от 125 на 130 евро, докато средните разходи за гардероб/аксесоари/уроци по танци са намалели от 56 на 40 евро.

За следващите сезони Виена би искала да привлече повече чуждестранни гости. Потенциалът е огромен и той със сигурност може да бъде разширен с целенасочени оферти, смятат представителите на Стопанската камара на Виена.

Снимки: 

Юбилейният стотен Бал на цветята във Виенското кметство © Stadt Wien/Bohmann

Оперният бал (1) 2024 г. © Ashley Taylor 

Оперният бал (2) 2024 г. © Katharina Schiffl

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg