EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Трудови договори за стажанти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трудови договори за стажанти

mail14:00 | 13.08.2012прегледи 479 коментарикоментари 0


Правителството, синдикатите и бизнесът обсъждат нови правила за наемане на стажанти. Въвеждат се специални, задължителни трудови договори. Заплащането все още е под въпрос. В момента в нашето законодателство не е посочено ясно що е то стажант и стажуване. Затова е създадена работна група, в която обсъждат какви промени да се направят в законодателството, така че правата и задълженията на стажанта и на работодателя да са известни и еднакви за всички. Събраните до момента предложения са доста различни относно трудовите договори, които трябва да се сключват, дали и колко да се плаща на стажанта, и какво става с него след стажа. Определението за стажант, което предлагат синдикатите, е лице до 29 годишна възраст, завършило средно професионално или висше образование, без практически опит, регистрирано в бюро по труда.
Стажантът и работодателят задължително ще сключват трудов договор. Синдикати и част от бизнеса предлагат той да бъде за срок до една година. А друга част от работодателите искат да се въведе нов тип срочен договор, който да е специално за стажуване - да няма ограничения в срока му, но пък да има клауза за изпитване, която да бъде за срок до 1 година.
Синдикатите предлагат стажанта да получава минимална работна заплата. Предложенията на бизнеса обаче са други. Една част смятат за уместно младият човек да получава 70% от заплатата, която фирмата дава за работното място, за което го обучава. А друга част от бизнеса настоява, при определени условия, работодателят да има право да не плаща на стажанта, а осигуровките да се поемат от държавата.
След стажа работодателят ще определя комисия, която ще изпитва младия човек. След това ще издава удостоверение за преминат стаж, както и препоръка за работа. В специалните договори за стажуване, ще се регламентира и работното време - каква част от него ще бъде за обучение, и каква част за практика. Стажантът ще има наставник, който ще го въвежда в работата. Най-вероятно и за наставника ще се сключва договор и ще му се плаща допълнително.
На този етап това са само предложения. До месец се очаква позицията и на социалното министерство. Новите правила няма да важат в случаите, когато стажът е част от учебната програма на училище или университет./бТВ
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159