EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Трудни преходни времена за швейцарските банки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трудни преходни времена за швейцарските банки

mail15:01 | 28.04.2010прегледи 939 коментарикоментари 0


Швейцарските банки като UBS AG прилагат по- строги правила спрямо европейските си клиенти, за които имат подозрения, че избягват плащане на данъци в родините си, съобщава The Wall Street Journal. Подобно решение е показателно за началото на края на мистериозната доходност в страната от световен франчайзинг.
Много швейцарски банки прекратиха отношения със свои американски клиенти през миналата година след като американските власти установиха, че служители на UBS са помагали на американски граждани да избегнат данъчно облагане.
Банките, които толкова дълго време позволяваха на чуждестранни граждани да избягват плащане на данъци, криейки се зад швейцарските закони за банковата тайна, досега не са проявявали подобна строгост по отношение на европейските си клиенти с мащабни бизнес дейности, отбелязват експерти.
Сега обаче, и европейските правителствата изглежда тръгват по стъпките на американските власти, водени от намерението да преустановят статута на Швейцария на данъчен рай. Наложеният натиск провокира швейцарските банки  да станат по- подозрителни към европейските си клиенти.
„По средата сме на един период на трансформация - едновременно културен и операционен,” коментира частен съветник на банката. „”Данъчно съобразеното управление на богатството” ще се превърне в продукт на Швейцария, заменяйки банковата тайна и данъчния рай,” добавя още експертът, цитиран от The Wall Street Journal.
Немските власти работят по проучване на данни на данъчни измамници, записани на придобилия голяма популярност диск с информация от банки в Швейцария. Миналата година френското правителство се сдоби с откраднатия диск, съдържащ данни за над 24,000 акаунта в швейцарски банки на HSBC Holdings PLC, които властите тогава също провериха в търсене на направени данъчни измами, припомня The WSJ.
Междувременно Италия и Великобритания стартираха програми по данъчна амнистия с цел установяване на направени данъчни измами.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1045