EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Троян кандидатства за биосферен парк

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Троян кандидатства за биосферен парк

mail11:05 | 10.05.2016прегледи 734 коментарикоментари 0


Община Троян кандидатства за включване в потенциален биосферен парк, обявен по Програмата "Човекът и биосферата" на ЮНЕСКО и включващ територията на Национален парк "Централен Балкан". Това съобщи кметът на Троян Донка Михайлова, цитирана от БТА.

Биосферните паркове се обявяват като такива съгласно международното законодателство, което не налага допълнителни ограничения върху ползването и режимите на съответните територии извън регламентираното от националната законодателна уредба. Те стимулират устойчиво икономическо развитие на съответните региони, основаващо се на чиста и съхранена природа и на производството и предлагането на сертифицирани местни продукти и регионални марки с висока добавена стойност.

Включването на община Троян в проекта би спомогнало за "съживяването" на местния бизнес чрез насърчаване на развитието на устойчиви, природосъобразни практики за земеделие и животновъдство, горско стопанство, екологичен туризъм, рибарство и други, което води до разкриване на нови работни места и повишаване на финансовите приходи на хората. В същото време се постига дългосрочно опазване на природното и културното наследство за бъдещите поколения, добави Михайлова.

Участието на общините в биосферния парк се свежда до това, че по този начин те на доброволен принцип се съгласяват взаимно да се консултират за всички по-мащабни дейности и проекти, които ще реализират в бъдеще.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg