EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Тролейбусен транспорт" в Плевен изгради ФВЦ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Тролейбусен транспорт" в Плевен изгради ФВЦ

mail18:15 | 12.07.2023прегледи 879 коментарикоментари 0


Общинската фирма "Тролейбусен транспорт" в Плевен изгради фотоволтаична централа на територията на тролейбусното си депо в квартал "Дружба". Монтирани са общо 780 панела, като годишната мощност на централата е 450 мегаватчаса. Това съобщи инж. Ангел Несторов, управител на фирмата.

Централата е пусната от пет дни и реално с произвеждания от нея ток вече се захранва мрежата на фирмата. Електроенергията от централата ще покрива средно около 10 процента от нуждите на "Тролейбусен транспорт" за година. В летните месеци очакванията са делът да е около 20 на сто, поясни инж. Несторов. 

Произведеният ток се консумира в момента на производство. За пет дни са произведени 10 мегаватчаса електроенергия, т.е. на ден около два мегаватчаса. Има приложение, с което се следи производството на електроенергия ежеминутно.

Изграждането на фотоволтаичната централа е струвало 550 000 лв. на дружеството, които са собствени средства. По думите на инж. Несторов при изготвянето на проекта за централата, когато цената на мегаватчас ток е била около 250 лв., е пресметнато, че инвестицията ще се възвърне за четири години. Сега при по-ниската цена на тока от 180-200 лв. за мегаватчас, вложените средства ще бъдат възстановени за около пет години, добави той.

Инвестицията в изграждане на фотоволтаичната централа и очакваните по-ниски разходи за електроенегрия са довели до положителен резултат за работещите в "Тролейбусен транспорт". От първи юли са увеличени заплатите на шофьорите със 70 лв., не е много, но сметнах, че след като ще има икономия от електроенергия, ще може и да се подобри заплащането, коментира инж. Несторов.

Кметът Георг Спартански припомни, че общественият градски транспорт на Плевен е изцяло екологичен, като се обслужва от тролейбуси и електробуси. По думите му с тази инвестиция, с която се очаква да се намалят разходите за ток, ще продължи да се поддържа достъпна цената на билетчето за гражданите и да се предоставя качествена услуга. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg