EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Трише напуска ЕЦБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трише напуска ЕЦБ

mail17:20 | 03.10.2011прегледи 656 коментарикоментари 0


След осем годишен мандат Жан-Клод Трише напуска председателството на Европейската централна банка в края на октомври в разгара на кризата в еврозоната. Положително го боли сърцето да се оттегли в момент, когато машината е закъсала, заяви Жил Моек, икономист от Дойче Банк, който е работил с Трише в централната банка на Франция. Бившият френски финансов министър и управител на Банк дьо Франс, който през декември ще навърши 69 г., не пожали усилия да изведе валутния съюз от задънената улица.
По негово настояване още когато я оглави през 2003 г., институцията във Франкфурт взе при първите признаци на световната финансова криза през 2007 г. редица мерки, за да избегне банките в региона да се окажат с недостатъчни наличности. Така през пролетта на 2010 г. под негово давление бе решено да се изкупят на вторичния пазар суверенни облигации от еврозоната в опит да се забави гръцката дългова криза. С тази мярка той си спечели ненавистта на германските финансисти, които го обвиняват, че се е отклонил от първоначалната си мисия – борбата срещу инфлацията. Според много други икономисти точно обратно – Трише е проявил голям прагматизъм пред лицето на критична ситуация.
Без това изкупуване на облигации имаше опасност от разпадане на еврозоната, смята Кристиан Шулц, икономист от банка Беренберг. Той имаше присърце общия интерес на еврозоната, за разлика от европейските ръководители, които са склонни да дадат превес на националния интерес. Той вярва на Европа като малцина други и е последният от тази порода, писа на 1 юни германският консервативен всекидневник "Велт", който не му е спестявал критики.
Икономистите не очакват революция, а приемственост, след като начело на европейската банкова институция застане управителят на италианската централна банка Марио Драги. Всички обаче са единодушни, че предаването на поста става в извънредно деликатен момент от историята на еврото. /АФП

 

 


Тагове: Трише, ЕЦБ
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4086