EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Трише: Гърция не се нуждае от спасяване

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трише: Гърция не се нуждае от спасяване

mail14:32 | 09.04.2010прегледи 607 коментарикоментари 0


Гърция не е в позиция, при която да има нужда от финансово спасяване, както и не се намира в опасност от дефолт, заяви президентът на Европейската централна банка Жан Клод - Трише, цитиран от агенция Reutres.
„Към настоящия момент не очаквам предвидения механизъм да се окаже необхоидим,” заяви Трише.
Опасенията около вероятността от дефолт рязко ескалираха в четвъртък, предизвиквайки понижаване на стойността на държавните активи и на еврото.
Слабо подобрение на финансовите пазари беше регистрирано днес заради спекулативни изказвания, че сериозно задлъжнялата Гърция може скоро да получи помощ.
Финансовият министър Георгиос Папаконстантину заяви днес, че страната няма да има нужда от активиране на механизма за финансово подпомагане, и че настоящите спекулации във връзка с натрупания дълг не отговарят на икономическите реалности.
По - рано днес в гръцките медии беше разпространена точно противоположната прогноза на водещия икономист от Goldman Sachs Ерик Нилсен, според който от края на април Международният валутен фонд ще се намеси в преодоляването на гръцката дългова криза. Тази намеса ще продължи 18 месеца и ще доведе и до нови орязвания на заплатите в частния сектор, които ще достигнат до 20 на сто.
Според Ерик Нилсен споразумение за намесата на МВФ в преодоляването на гръцката криза щяло да бъде подписано в близките няколко седмици.
Главният икономист на най-старата американска банка оценява като реална намесата на МВФ в тази криза, но казва, че все още има някои неясноти около участието на фонда,
като например, дали гръцкото правителство ще се съгласи с условията за финансиране от МВФ, кога и как ще бъдат отпуснати на Гърция европейските пари и при какви лихви и доколко пакетът на помощта за Гърция от ЕС и МВФ ще бъде достатъчно голям.
Добрата новина е, че екип на МВФ е в Атина и се е състоял първият кръг от разговори с гръцкото правителство за условията, при които Гърция ще бъде финансирана от МВФ,
отбелязва икономистът на Goldman Sachs, става ясно от публикация на електронното издание на гръцкия в. "Етнос".  
                         


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg