EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Трите стълба на "Абеномиката"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трите стълба на "Абеномиката"

mail12:30 | 23.04.2015прегледи 751 коментарикоментари 0


Смела монетарна политика, гъвкава фискална политика и структурна икономическа реформа са трите стълба на най-новата икономическа политика – „Абеномика“, за модернизирането и устойчивото развитие на Япония днес. Те бяха представени в публичната лекция на извънредния и пълномощен посланик на Япония у нас г-н Такаши Коидзуми в Института за икономически изследвания при БАН.
Събитието бе част от амбициозната програма на новосъздадения Ресурсен център за икономически изследвания на Азия към Института, чиято цел е да разшири знанията и експертизата за водещите световни икономики от Азия, както и търговско-икономическите отношения на България с тези страни.
Сред предприетите мерки за възраждането на Япония от януари 2013 г. до момента посланикът открои постепенното намаляване на корпоративния данък от 39.54% през 2010 г. до 34.62% през април 2016 г., насърчаване на инвестициите чрез изграждане на Хъбове за международна бизнес дейност и иновации с облекчени разпоредби, активното използване на човешките ресурси и разкриването на нови пазари.
Политиката ни за активно използване на човешките ресурси цели да насърчи ролята на жената като работна сила, като всички предприятия с над 300 човека персонал са задължени да планират и обявят колко жени ще наемат на мениджърски позиции, подчерта посланик Такаши Коидзуми. Другите две мерки са за привличане на високо квалифицирани кадри от чужбина, както и на чуждестранни работници в строителната и корабостроителната индустрия.
Сред мерките за разкриване на нови пазари японският посланик у нас открои реформата на електроенергийната система, облекчаване на регламента за производство на ориз и консолидирането на нивите в интегрирана банка на земеделските земи.
Освен, че увеличаваме постепенно ставката на потребителския данък, провеждаме реформи и в социално-осигурителната система, за да преодолеем застаряването на населението в Япония, подчерта Такаши Коидзуми. По думите му, само за 2 години от приемането и прилагането на трите стълба на абеномиката в страната, БВП е нарастнал с 1.5%, борсовият индекс Nikkei 225 - с 84 на сто, а заетостта сред жените се е увеличила с 910 хил. работни места.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg