EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Тристайни апартаменти най-търсени в Младост

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тристайни апартаменти най-търсени в Младост

mail11:31 | 27.09.2010прегледи 1774 коментарикоментари 0



Тристаен апартамент, с качествено ново строителство и разрешение за ползване - така изглежда най-често търгуваният имот в един от най-големите жилищни комплекси в столицата. Почти 65% от сключените от началото на 2010 година сделки са именно за големи тристайни жилища с квадратура от минимум 85 - 100 кв.м., сочи проучване на агенцията за жилищни имоти ЕРА Младост Естейтс, част от международната верига ERA.
Тази тенденция намира своето обяснение в няколко фактора. От една страна Младост разполага с добра инфраструктура, удобни транспортни връзки, достатъчно зелени площи и много жилищни сгради, предлагащи високо качество на строителството. Това прави района предпочитан от младите семейства, които имат нужда от жилище с голяма площ, в което да отгледат семейството си. Същевременно този тип купувачи не могат да си позволят апартамент на топ локация и Младост се превръща в най-оптималния за тях вариант.
Друг фактор, който обуславя динамичния пазар на тристайни апартаменти, е сравнително дефицитното предлагане на по-малки жилища. Активното търсене на гарсониери и едностайни апартаменти контрастира с броя на офертите, който е най-малък от всички за района на Младост. Това отчасти се дължи на забраната на строителството в района, наложена през лятото на 2008 година.
Взискателност е думата, с която може да бъде обобщено поведението на купувачите от началото на 2010 година, споделят от ERA®. Търсят се жилища в сгради с добре поддържани общи части, добре осветени апартаменти с южно изложение, оптимизирано разпределение, като същевременно се избягват имоти на първия или последния етаж на сградата.
„Обзаведените апартаменти се продават по-лесно от тези на шпакловка и замазка, което контрастира на тенденциите от преди години. В началото на бума купувачите предпочитаха да изберат сами вътрешния интериор и готовите жилища чакаха по-дълго своите купувачи.", разказва Даниела Кметска, Мениджър на ERA Младост. „В момента повечето клиенти не желаят да инвестират допълнително време и средства в довършителни работи, а често просто няма такава възможност", допълва Кметска. На пазара в Младост в момента има две категории предложения - атрактивни имоти, чиито собственици се нуждаят от средства и по тази причина са обявили добри продажни цени и собственици, за които продажбата не е въпрос на време, а на изгодна цена.
„С продавачите от първата група успяваме да сключим сделка в рамките на седмица, докато предложенията от втората група остават на пазара повече от 6 месеца и не намират купувач, освен ако цената не се актуализира", коментира Кметска. „За съжаление офертите от втората категория заемат по-голям дял от пазара - 73% от всички обявени от началото на годината до края на август."
Отстъпките, а не цените бяха тема на разговор през цялата 2009 година. От началото на 2010 насам те съществено намаляват. Ако през предходната година продавачите лесно са отстъпвали 10 до 20%, щом видят надежден купувач, то към момента сделка се сключва със стандартната търговска отстъпка до 5% и то в случаите, в които такава изобщо се направи. На това се дължат и сравнително високите продажни цени, на които се сключват сделки през настоящата година. По-съществени са отстъпките само при панелните жилища - техните собственици все още правят около 10% отстъпки.
„Това е и причината въпреки неатрактивността си, тези жилища да се купуват често. Изгодните цени привличат потребителите, особено онези, които сега идват да живеят в столицата. В момента средната продажна цена на двустаен панелен апартамент в Младост се движи между 43 000 и 48 000 евро. Стойността може да падне още, ако жилището има нужда от основен ремонт", обясни Кметска. Реализират се сделки за двустайни жилища и над 50 000 евро, но в случаите, когато имотът е след основен ремонт, луксозно обзаведен и с изцяло подменена дограма, ВиК и ел. инсталации, добро състояние на сградата и добре поддържан вход.
Съществени промени е претърпял и пазарът на наеми в район Младост. Нивата в момента са с около 20% по-ниски от тези в същия период на 2009 година. Този пазар обаче демонстрира позитивна тенденция - търсенето и предлагането са добре балансирани и наемодателите вече предлагат нива, адекватни на това, от което се нуждаят наемателите. Между 150 и 200 евро е стойността, за която се отдават по-малките жилища в района. Качествените двустайни апартаменти се движат между 250 и 280 евро, а тристайните рядко надвишават 350 евро.
Сериозен оптимизъм лъха от инвестиционния пазар в района, сочат наблюденията на ERA®. От компанията отчитат повишен интерес към стартиране на нови проекти, който обаче идва единствено от инвеститори с голям опит и изградено ноу-хау в бранша. Те са по-прецизни и обмислят проектите си изключително внимателно. Повечето от тях се интересуват от жилищни блокове с РЗП до 10 000 кв.м., което им гарантира по-нисък риск. За съжаление към момента предлагането на добри терени за обезщетение е силно ограничено.
„На пазара се оферират вече одобрени проекти от инвеститори, които не са се справили с реализацията им, но параметрите не са актуални към днешните пазарни условия. Другите продавачи са спекуланти, които са купили на високите нива и сега продължават да търсят печалба, която ситуацията не предполага.", споделя Кметска.
Очакванията на ERA® са до края на годината да се задържи търсенето, което при слабото предлагане на висококачествени имоти най-вероятно ще доведе до стабилизиране на цените. Това от своя страна ще мотивира и на инвеститорите да използват потенциала на района, за да стартират изграждането на нови, адекватни на пазарното търсене проекти.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158