EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Трима финансисти с Нобел за икономика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трима финансисти с Нобел за икономика

mail08:00 | 15.10.2013прегледи 608 коментарикоментари 1


Американците Юджийн Фама, Ларс Хенсън и Робърт Шилър получиха Нобеловата награда за икономика за 2013 година, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Тримата са наградени за разработки, свързани с емпиричния анализ на цените на активите. Изследванията им са допринесли за разбиране на цените на активите на финансовите пазари като акции и облигации. Кралската шведска академия на науките посочи, че тримата икономисти са положили основите на сегашното разбиране за цените на активите. В краткосрочен план е трудно е да се предвиди дали цените на акциите или облигациите ще тръгнат нагоре или надолу, но е възможно тези тенденции да се прогнозират за период от три години или повече, отбеляза академията, цитирана от Асошиейтед прес. "Тези изводи, които могат да изглеждат изненадващи и противоречиви, са направени и анализирани от тазгодишните лауреати", обяви академията.
Юджийн Фама (74 г.) е известен като "бащата" на хипотезата за ефикасния пазар, уточнява ДПА. Заедно с Кенет Френч той създава трифакторния модел на Фама и Френч за цените на активите, който помага на инвеститорите да определят по-точно пазарните цени спрямо по-традиционния модел за оценка на
капиталовите активи.
Ларс Хенсън (60 г.) разработва статистически метод, който тества теориите за определяне на цените на активите. Известният макроикономист Хенсън се насочва към точно определяне на връзките между финансовия и реалния сектор на икономиката.

Работата на 67-годишният Робърт Шилър е насочена към реакциите на инвеститорите на нестабилността на цените на акциите и корпоративния дивидент. Той е известен с приноса си за индекса за цените на жилищата Кейс-Шилър (Case-Shiller) и с предупреждението за прекомерно високите цени на жилищния пазар в САЩ в навечерието на кризата с високорисковите ипотечни кредити през 2007-2008 година.
Фама и Хенсън работят в Чикагския университет, а Шилър - в университета в Йейл. Наградата за икономика е последната от поредицата нобелови отличия. Тя е единствената, която не е включена в завещанието на шведския индустриалец и филантроп и е учредена едва през 1968 от шведската централна банка в памет на Алфред Нобел. Носителят й получава златен медал, диплома и 10 млн. шв. крони (близо 1,2 млн. долара).
 


 
Коментари
 
k_g_angeelov - 14-10-2013 г. 20:46:04

Хе, хе... Да наградиш днес, в разгара на поредната икономическа криза икономисти? Създали били моделче, че да си сметнат цените на..., ама на 5 години, че за по-малко открили, че не може... Смешници... Ако толкоз акъл икономически имат, да бяха обяснили кризата, че и какво да се прави,че да я няма... А те - моделче, ценички... Цинично!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg