EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Три противоречия София-Москва за “Южен поток”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Три противоречия София-Москва за “Южен поток”

mail12:10 | 25.12.2009прегледи 609 коментарикоментари 0


Руският в. Комерсант отбелязва, че маршрутът на планирания от Русия до Австрия и Италия газопровод "Южен поток", който е предвидено да минава под дъното на Черно море, не може да бъде определен, докато България не се съгласи да се включи в проекта. Досега обаче София поставяше неизпълними условия, в резултат на което сроковете за разработване на техническо-икономическа обосновка на проекта нееднократно не бяха изпълнени.
Вчера обаче стана кардинален прелом в преговорите - решено бе да се създаде в най-скоро време смесено дружество между "Газпром" и Българския енергиен холдинг (БЕХ), коментира изданието.
Шматко съобщи, че "Газпро” ще преговаря с БЕХ за "Южен поток" през януари. Преговорите досега така и не преминаха на търговска плоскост, доколкото на двете страни не се удаваше да постигнат съгласие по принципни въпроси, отбелязва в тази връзка "Комерсант".
Вестникът цитира представители на българското министерство на икономиката, енергетиката и туризма, според което е справедливо земята под бъдещия газопровод да остане българска собственост. Вторият принципен момент е искането на България да получи контролен пакет акции в бъдещето смесено дружество, за да може да определя размера на транзитните такси, докато руската страна се стреми да придобие 51 процента от смесеното дружество и собствеността върху земята под тръбата. Третото ключово противоречие, посочва "Комерсант", е настояването на България да бъдат построени нови газопроводи, което влиза в разрез с желанието на Русия да бъде използвана действащата българска газопреносна система.
Заради разногласията, експертите не могат да определят маршрута и цената на "Южен поток". В руското министерство на енергетиката обаче са оптимисти, че на вчерашните преговори са станали промени към по-добро.
Руският анализатор Михаил Корчемкин отбелязва, че ако България за пореден път не изпълни своите обещания, то Русия има резервен вариант за проекта - Румъния. Той обяснява, че това би била поредната малка географска неприятност за "Газпром", тъй като Румъния не граничи с Турция и трасето на газопровода ще трябва да премине през изключителната икономическа зона на България или на Украйна.
Друг руски експерт - Максим Шеин, обаче припомня, че изпълнението на подкрепяния от Европейския съюз конкурентен проект "Набуко" се е забавило в последно време. В резултат на това, допуска той, българските власти може да се съгласят на създаване на съвместно дружество за "Южен поток" при приемливи и за двете страни условия, ако "Газпром" направи определени отстъпки за цената на "синьото гориво" и за сключване на преки договори без посредници
Маршрутът на газопровода „Южен поток” от Русия за Австрия и Италия,който трябва да премине по дъното на Черно море, не може да бъде определен без съгласието на България да участва в този проект, пише руският вестник „Коммерсант”. До този момент София поставяше неизпълними изисквания, поради което сроковете за разработване на техническо-икономическа обосновка на проекта нееднократно се проваляха. Вчера се случи кардинален прелом в преговорите – беше решено в скоро време да бъде създадено Съвместно предприятие между „Газпром” и „Български енергиен холдинг”. Вчера в Москва министърът на икономиката, енергетиката и туризма на България Трайчо Трайков обеща в близките дни да утвърди в правителството на страната график за мероприятията за реализация на двата стратегически енергийни проекта с Русия. Става дума за строителството на газопровода „Южен поток” и на АЕЦ „Белене”. По думите на руския министър на енергетиката „Сергей Шматко, поредният кръг от преговорите между българската страна и „Газпром” се планира да се проведе през януари./БТА/
 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg