EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Три проблема пред общините

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Три проблема пред общините

mail13:05 | 28.02.2017прегледи 1615 коментарикоментари 0


Най-проблемната и болезнена тема за българските общини продължава да е финансирането им – това заяви Даниел Панов, председател на Управителния съвет /УС/ на Националното Сдружение на общините /НСОРБ/ и кмет на Община Велико Търново по време на 30-то Общо събрание на НСОРБ. Липсата на реална финансова децентрализация е пречка за разширяване на собствената приходна база и затова Сдружението ще отстоява приемането на работещи мерки в Стратегията и Програмата за децентрализация, допълни Даниел Панов. Като мярка, която може да компенсира липсата на достатъчно средства в общинските бюджети той посочи трансформирането на централни в местни данъци. Сдружението на общините ще продължи да настоява за преотстъпване на част от данъка върху доходите на физически лица в полза на общините, посочи председателят на УС на НСОРБ. Той подчерта, че са тревожни темповете на работа по прилагането на новите законови текстове за такса “Битови отпадъци”. Срокът за разработването на нова методика е 31 март 2017 г., а работата с министерствата още не е започнала. Изоставането рефлектира върху общините и жителите им в крайна сметка, категоричен бе Панов.

Липсата на обезпеченост с финансови средства на отговорности, които държавата възлага на общините е вторият основен проблем пред тях. Такъв е случаят с поддръжката на общинската пътна мрежа. Управителният съвет е категоричен, че ще отстоява интересите на общините включително и по съдебен път.

Изпълнението на европейските проекти също е свързано с редица съществени проблеми за българските общини. Сред тях са постигането на заложените междинни индикатори, които често се оказват нереалистични, спазването на режима за държавните помощи, тъй като при това нарушение финансовите корекции са 100% и др. По мнение на Сдружението специализираната дирекция в Министерство на финансите трябва да засили методическата си роля и да предлага възможни решения на тези проблеми.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg