EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Три кризи пред световния пазар на мляко

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Три кризи пред световния пазар на мляко

mail18:01 | 24.04.2020прегледи 10887 коментарикоментари 0


В продължение на 12 месеца глобалният млечен сектор ще изпита на гърба си три пазарни кризи, преди да навлезе в нова "норма", смятат аналитици на Rabobank.

Първата криза се характеризира с рязко повишаване на вътрешното търсене на млечни продукти, предизвикано от паническите покупки през първия месец на самоизолация.

Втората криза според експертите на RaboResearch се характеризира с по-умерено пазаруване на потребителите и с ръст на логистичните и финансовите проблеми на заетите в млечния сектор.

Очакванията са, че потребителите ще се връщат в магазините според необходимостта, за да попълват празните места в хладилниците си.

Продължителното въздействие от намалените продажби на хранителни стоки в съвкупност с пика на млекопроизводство в северното полукълбо и значителното забавяне в международната търговия ще доведат до увеличаване на запасите на годишна база, като оказват натиск върху цените на млечните продукти убедени са аналитиците.

Третата криза, която ще е по-дългосрочна, включва в себе си вероятна глобална рецесия, загуба на доходи и спестявания, което ще стане още един фактор за натиск върху цените на млякото през 2021 г.

Според експерти на Rabobank млекопроизводителите може да се сблъскат и с ограничено предлагане на фуражни добавки и ветеринарни продукти заради производствените ограничения в Китай. Ситуационните фактори може да се отразят и на качеството, и на количеството произведени фуражи за едър рогат добитък.

За развитието на световната икономика след COVID-19 Rabobank предвижда свиване на търговията със:

- сухо обезмаслено мляко - с 11%;

- сухо пълномаслено мляко - с 13%;

- сурово мляко - с 5%.

Вносът на сухо обезмаслено и на сухо пълномаслено мляко в Китай през 2020 г. ще намалее с 28%.

По-нататък се прогнозира намаление на доставките за страните от Близкия изток и Северна Африка и падане на вноса на млечни продукти в страните от Латинска Америка с 20%.

Според ФАО индексът на цените на хранителните стоки през март е съставил 172,2 пункта, което е със 7,8 пункта или 4,3% по-ниско от показателя за февруари 2020 г. Основната причина за тази динамика е рязкото намаляване на търсенето вследствие на пандемията с новия коронавирус.

В частност индексът на цените на млечните продукти през март е 203,5 пункта, което е с 6,4 пункта (3%) по-ниско от равнището през февруари 2020 г. Това е първото намаление на този индекс след четиримесечен непрекъснат растеж.

От Световната търговска организация предупреждават за възможно съкращение на световната търговия с една трета. А скоростта на възстановяването й през 2021 г. ще зависи от това колко дълго ще продължи пандемията и доколко ефективни ще бъдат антикризисните мреки в различните държави

Според аналитиците на RaboResearch потенциалната рецесия ще продължи да оказва натиск върху цените на суровото мляко и на млечните продукти и през 2021 г./bgfermer.bg


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4215