EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Три идеи за по-ниски цени на горивата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Три идеи за по-ниски цени на горивата

mail18:10 | 16.03.2011прегледи 1742 коментарикоментари 0


Явор Иванов
Между 15 и 20 ст. може да поевтинее дизела, ако се приемат три предложения, стана ясно след срещата за цените на горивата в Министерски съвет между министри и представители на различни браншови организации.
Работна група от експерти ще анализира възможностите и ще предприеме мерки за намаляване цените на горивата в страната, съобщи пресцентърът на правителството.
Част от предложенията, по които ще бъде работено през следващите дни предвиждат:
-отпадане на изискването за влагане на био-съставка в течните горива
-премахване на акциза върху биокомпонента /според хора от бранша това натоварва цената с 6-7 ст. /.
-друга мярка предвижда равномерно разпределение на тежестта между държавата и производителите и вносителите на горива, по отношение на изискването за наличие на задължителна складова наличност за 90 дни./това също натоварва цената с нови 6-7 ст./
Предстои вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков да разговаря с еврокомисар Алгидрас Шемета, отговарящ за данъчната политика, одит и борба с измамите, за възможността България да предприеме тези действия с оглед намаляване на цените.

По-рано министърът на транспорта Александър Цветков отбеляза, че една от възможностите за решаване на проблема с цените на горивата е намаляването или премахването на данъка върху биодизела. Финансовият министър Симеон Дянков обясни, че няма как да се промени акцизът върху горивата, тъй като той е сред най-ниските в ЕС. Дянков отхвърли и намаляването на ДДС върху горивата, тъй като диференцирането на данъка според него не е решение. Министърът не подкрепи и предложението ДКЕВР да поеме и контрола върху цените на бензина и дизела. В началото на седмица по темата говори и икономическият министър, който припомни, че ДКЕВР може да налага пределни цени на горивата, ако се стигне до извънредни мерки за контрол на печалбите. Според Трайков вариант за по-ниски цени е разрешение от Брюксел за намаляване на акцизa върху горивата.

Според икономиста Георги Ангелов има различни начини за изпълнение на директивата за биодизела. Ето неговият коментар:”Тези различни начини не променят общата тежест за икономиката – но могат да я преразпределят. В България е възприет принципът, че във всеки литър дизел трябва да има определен процент биодизел. В някои други страни е възприет обратният принцип – в горивото за камиони и коли няма никакъв биодизел докато в горивото за земеделието има голям дял, 30-40% биодизел. Така средно за цялата страна се изпълнява изискването определен дял от горивото да идва от биодизел. По този начин цените на бензина за камиони и автомобили са с няколко цента по-ниски, а цените на горивата за земеделието не са по-високи, тъй като оскъпяването от биодизела се компенсира чрез освобождаването на земеделието от акцизи (което е позволено от ЕС). Смяна на начина на изпълнение на директивата за биодизел би могло да намали крайната цена с 6-9 стотинки. Въпросът е, че земеделците вероятно биха искали да ги освободят от акцизи без да вкарват по-голямо съдържание на биодизел в горивото, което купуват. Все пак, при желание в крайна сметка би могло да се стигне до някакъв компромис – по-нисък акциз за земеделие, но срещу изискване за повече биодизел в земеделието.”
Следващия вторник в 12.30 часа ще има нова среща за цените на горивата.
 


Тагове: цени, горива
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg