EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Три жени учени с награди по 5 хил. евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Три жени учени с награди по 5 хил. евро

mail16:31 | 14.11.2017прегледи 9416 коментарикоментари 0


Д-р Изабела Генова, д-р Кирилка Младенова и д-р Наталия Берберова-Бухова са тазгодишните носителки на националната стипендия "За жените в науката" за България. Те са избрани от жури с председател доц. Елиза Стефанова - зам.-ректор на СУ.
Отличията - по 5000 евро, са за проекти с глобално значение и се връчват по програмата "За жените в науката" на L'Oreal и ЮНЕСКО.
Д-р Изабела Генова, асистент в Института по химия на БАН, печели с проект за откриване на нови екологосъобразни алтернативни източници на енергия. Д-р Кирилка Младенова, асистент в Биологическия факултет на СУ, изследва белтъка човешки бестрофин 1, а мутации в гена, който кодира този белтък, водят до намаляване на зрението и слепота. Проектът на д-р Наталия Берберова-Бухова, главен асистент в Института по оптически материали и технологии на БАН, е с фокус върху изобретяването на нова среда за запаметяване на информация, която ще е с много по-голям капацитет.
"Днес е великолепен празник, защото даваме оценка на невероятни млади жени, които се занимават с наука, а сега в България това е изключително трудно", каза на церемонията вицепрезидентът Илияна Йотова, почетен гост на събитието. Тя отбеляза, че за съжаление за наука се дават много малко пари и вниманието на институциите не е достатъчно.
"Не обичам квотите - нито в политика, нито в науката, но трябва да признаем, че и у нас има "стъклен таван" - трудно е да си жена във всяка професионална област. Днес обаче е и ден, в който трябва да изразим уважението си към труда и на жените в науката, ден, в който трябва да се борим за тези права", посочи Йотова. Тя пожела на отличените млади учени да продължат, както досега, с постоянство, кураж, амбиция и хъс да защитават правото си да правят наука.
Тази година програмата "За жените в науката" се осъществява за седми път в България. Откакто е създадена преди 20 години, по нея са отличени над 2500 млади учени, между които 15 българки, отбеляза Бриджит Стрелър, генерален мениджър на L'Oreal - България.
Сред гостите на церемонията бяха Деница Сачева - зам.-министър на образованието и науката, зам.-кметът на Столичната община Дончо Барбалов, представители на ръководството на БАН, ректори на висши училища. Поздравителни адреси изпратиха Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, Лиляна Павлова, министър на Българското председателство на Съвета на ЕС, националният омбудсман Мая Манолова.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg