EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Три е-услуги за местните избори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Три е-услуги за местните избори

mail09:05 | 11.09.2019прегледи 598 коментарикоментари 0


Държавна агенция „Електронно управление“ предоставя възможност за заявяване на три електронни административни услуги, свързани с предстоящите местни избори на 27 октомври 2019 г. Те могат да се достъпват през Единния портал за достъп до електронни административни услуги на ДАЕУ, на адрес - https://egov.bg/wps/portal/egov/services/civil-rights/access-and-transparency.

Услугите са –„Вписване в избирател-ния списък по настоящ адрес“ (по чл. 36, ал. 1 и ал. 2 от Изборния кодекс); “Гласуване с подвижна избирателна кутия”(по чл. 37, ал. 1 и ал. 2 от Изборния кодекс) и „Изключване от списъка на заличените лица преди предаване на избирателния списък на СИК“ (чл. 39, ал. 2 и 3 Изборния кодекс). 

Заявленията за трите електронни услуги се подават не по-късно от 14 дни преди изборния ден - 12.10.2019 г., пред съответните органите (по чл. 23, ал. 1 ИК). Услугите са свързани единствено с подготовката на предстоящите местни избори и имат кратковременен характер, поради което не са регистрирани в Административния регистър и имат служебни номера на ДАЕУ.

За да заявите по електронен път услугата, трябва да имате инсталирано на компютъра си Квалифицирано удостоверение за квалифициран електронен подпис (КУКЕП) или Квалифициран електронен подпис (КЕП), профил в системата „Електронно връчване“ и  инсталиран на компютъра Adobe Reader. За услугите не се дължи такса.

Попълнената и подписана електронна форма на заявлението се изпраща чрез Системата за сигурно електронно връчване към избраната общинска администрация. Предоставянето на тези услуги може да се извършва от всички общински администрации, които са присъединени към посочената система, без да има други изисквания към тях. След получаването на заявлението, съответната администрация следва да извърши необходимите действия по изпълнение процедурата на избраната услуга, съгласно изискванията на Изборния кодекс.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg