EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Трети пакет от 26 мерки прие МС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трети пакет от 26 мерки прие МС

mail08:00 | 13.02.2014прегледи 969 коментарикоментари 0


Правителството прие Трети пакет от мерки за намаляване на регулаторната тежест и възложи на отговорните министри до края на м. март т. г. да изготвят и внесат в Министерския съвет проекти за изменение на законовата и подзаконовата нормативната уредба, както и да издадат актовете от тяхна компетентност.
Пакетът съдържа 26 мерки. Мерките засягат откриването на строителна площадка, линия и ниво; съобщаване на индивидуални административни актове по ЗУТ; извършването на оценка на въздействието върху околната среда за инвестиционни предложения; съгласуване на идеен инвестиционен проект с Министерството на културата; реда за определяне на правилата за издаване на разрешение за поставяне на преместваеми обекти за търговски и други обслужващи дейности и др.
Включени са и предложения за намаляване на броя на изискуемите документи, опростяване на процедурите и съкращаване на сроковете за предоставяне на редица услуги, намаляване на размера на такси, разширяване на възможностите за подаване на документи по електронен път и др. Част от мерките са свързани с отпадане на изискването за представяне на копие от документ, издаден от съответната банка, с данни за личната банкова сметка. Мярката засяга всички лица, които получават обезщетения и помощи от ДОО, обезщетения за безработица и гарантирани вземания при несъстоятелност на работодателя.

Ще бъде въведен принцип на „мълчаливото съгласие” в специалните закони. Със Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност през 2004 г. е въведено изискване при издаването на разрешение и на удостоверение за извършване на еднократни сделки или действия да се прилага мълчаливо съгласие, ако в закон не е предвидено друго. Съгласно разпоредбите на АПК, непроизнасянето в срок се смята за мълчаливо съгласие в случаите и при условията, предвидени в специалните закони. В тях обаче липсва въвеждане на принципа, не е регламентирана и процедура за доказване на мълчаливо съгласие.
В пакета има и мярка, свързана с отпадането на изискването за изготвяне на график за ползване на платения годишен отпуск в микропредприятията.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg