EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Трети мост на Дунав ясен до 2 месеца

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трети мост на Дунав ясен до 2 месеца

mail06:45 | 11.07.2014прегледи 1508 коментарикоментари 0


До два месеца трябва да стане ясно мястото, където в бъдеще може да бъде изграден трети мост над река Дунав в българо-румънския участък. Това съобщи днес Константин Жипонов, управител на българо-датската фирма "EKJ" - партньор на румънската консултантска фирма "TRANSPROJECT 2001", която по договор с Министерството на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния, е разработила анализ на потенциалните места за трети мост на река Дунав.

Две са условията, на които трябва да отговаря третият мост - да има поне 20,50 м височина над високи плавателни води, за да могат да минават под него кораби, и съоръжението да има две платна с по две ленти за движение във всяка посока. Допълнително ще се обсъжда и евентуална ж.п.-линия по моста. Подходите към новото съоръжение също имат значение. По думите на Жипонов проектът ще бъде осъществен с европейско финансиране, като по същия начин се изпълнява и проучването за новия мост. Експертът каза, че има "огромна аномалия" по дължината на реката, където средното разстояние между мостовете, с които тя може да се пресича, е между 12 и 18 км. Между "Дунав мост 2" и "Дунав мост" то обаче е 400 км. "Ние предвиждаме още поне четири пресичания в обозримото бъдеще, за да може поне малко да намалим тази диспропорция и аномалия. Това е много важно, вече сме в рамките на ЕС, на единна Европа, такива разстояния просто не са допустими. Нашата задача е да кажем с това проучване, което в момента изготвяме с колегите от Румъния, от тия четири пресичания в обозримото бъдеще кое ще бъде първо", заяви Жипонов и допълни, че се използва т. нар. метод на мултикритериен анализ. Идеята е да се направи баланс по развитието на областите, т.е. това не е толкова технически въпрос, колкото социално-икономически.

Четирите варианта са между Силистра и Кълъраш, Русе и Гюргево, Никопол - Турну Мъгуреле и Оряхово- Бекет. Жипонов обясни, че сегашният мост при Русе не отговаря на съвременните изисквания - на габарити и на натоварвания по него. "Не се знае нито как е оразмеряван, нито къде е фондиран, няма никакви чертежи за него, няма никакви изчисления. Така че този мост също е редно да бъде дублиран с един съвременен мост", заяви Жипонов и допълни, че всеки мост сам по себе си става генератор на трафик и пътникопоток. Според областният управител на Русе Венцислав Калчев, къде ще бъде мостът ще решат експертите, но според него Русе е готов, тъй като има най-добра прилежаща инфраструктура. Областна администрация - Русе днес е домакин на работна среща за представяне на данните от предпроектното проучване за изграждането на нов мост на река Дунав.
 


Тагове: Дунав, мостове
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4153