EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Трета малка ВЕЦ от проект "Среден Искър"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трета малка ВЕЦ от проект "Среден Искър"

mail15:30 | 15.06.2012прегледи 1133 коментарикоментари 0


Днес бе открита новоизградената малка ВЕЦ на р. Искър край с. Церово.  „Церово” е третата малка централа от проекта „Среден Искър” за изграждане на девет МВЕЦ. Проектът на обща стойност 115 млн. евро е резултат от публично-частното партньорство между PVB Group, Италия, и Община Своге.
Турбината на МВЕЦ "Церово" е най-голямата от този тип в света, коментира икономическият министър Делян Добрев на церемонията по въвеждане в експлоатацията. На събитието присъстваха още посланикът на Италия в България Стефано Бенацо, кметът на София Йорданка Фандъкова, кметът на Своге Жоро Цветков, както и президентът на "PVB Group” Серджо Бортолоти.
Този проект ще произвежда базова електроенергия, която е много полезна за енергийната система на страната ни, добави още министър Добрев. По думите му централата е с товар 3 MW, който е достатъчен за няколко съседни села. Високотехнологичният проект прави село Церово изяло енергийно независимо, като в същото време не замърсява околната среда, допълни Делян Добрев. Той подчерта, че МВЕЦ "Церово" дава допълнителна сигурност на хората от селото и независимо от случващото се в страната, речното корито е почистено и къщите няма да пострадат.
Инвестицията ще бъде реализирана до края на 2015 г. и ще осигури работа на 54 души.
 


Тагове: ВЕЦ, Борисов
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161