EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Трескаво обсъждане на бонуси в европейски банки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трескаво обсъждане на бонуси в европейски банки

mail09:18 | 08.11.2010прегледи 471 коментарикоментари 0


Европейските банки ще преживеят няколко трескави седмици до края на годината, за да определят бонусите, които радикално са променени от новите строги правила. Те могат да попречат на банките да наемат чужденци и да печелят търгове за придобивания извън граница, предаде Reuters.
Според новите разпоредби бонусите ще бъдат ограничени въз основа на приходите и ще подлежат на връщане, ако се окаже, че са дадени за рискови действия.
Само част от бонуса ще бъде плащан авансово, като 40 до 60 процента ще бъдат забавени за период от 3 до 5 години, в зависимост от рисковия профил на служителя. Част от бонуса трябва да бъде в акции или други ценни книжа.
В резултат на това, ако 60 процента от бонуса бъдат забавени, а половината му е платен в акции, то банковият служител ще получи само 20 процента от целия бонус веднага в пари в брой.
Банкерите коментираха, че вече се наблюдава ефектът на доминото от новите правила.
Основната работна заплата вече се вдигна, тъй като банките виждат необходимост да награждават "чудотворците" с повече пари при фиксираната им заплата, за да компенсират по-ниските, отложени бонуси.
През октомври европейските регулаторни власти обявиха мащабни ограничения на бонусите, които са по-строги от световните разпоредби в тази област. Те целят заплащането да отговаря на поетия риск и ограничават банкерите в преследването на краткосрочни възнаграждения. Периодът за консултации от един месец означава, че правилата няма да бъдат окончателно определени до 9-10 декември.
Те влизат в сила от началото на януари и засягат бонусите за 2010 година на хиляди високопоставени банкови служители.
Правилата ще се прилагат към всички световни операции на европейски банки, което означава, че ще бъде по-трудно на европейските финансови институции да наемат и задържат банкови служители в Азия и САЩ в сравнение с по-неограничените си конкуренти.
Банките и лобистки групи посочиха, че правилата трябва да се прилагат последователно.
Разпоредбите са по-сурови от кодекса за възнаграждения, който се прилага във Великобритания - най-големия банков център на Европа. Освен това те са и по-широкомащабни, като се очаква да засегнат 2500 британски финансови компании.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046