EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Стресиращи въпроси около европейски банки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Стресиращи въпроси около европейски банки

mail16:11 | 12.05.2009прегледи 1245 коментарикоментари 0


Правителственият „стрес тест” на най-големите американски банки подхранват опасенията, че европейските им събратя изостват в усилията си за повишаване на собствения им капитал, съобщи Wall Street Journal.
За разлика от САЩ, в Европа няма големи правителствени инициативи, които да накарат европейските банки да увеличат своя капитал, а в национален мащаб се действа само на "на парче" при нужда. Междувременно, докато американските банки се мъчат да повишават своя капитал чрез частни инвестиции, европейските не се възползват от ръста на фондовите борси.
До сега европейските банки са повишили своя капитал само с около 40% от нужния около $1 трлн., за да покрият загубите си причинени от началото на финансовата криза, според изчисления на Международния валутен фонд.
Междувременно американските банки набраха или обявиха планове за увеличаване на капитала с нужните им две трети от $666 млрд., от които МВФ смята че се нуждаят.
Според говорител на Комитета за европейски банков надзор националните правителства провеждат стрес тестове на банките в собствените си страни и резултатите се очакват през септември.
Една от причините, че европейските банки изостават от американските е набирането на капитал. Освен това те са изложени заради рисковите инвестиции, направени в Източна Европа, която се намира в дълбока рецесия, посочва изданието.
Отслабените европейски банки могат да предизвикат ефект и върху цялостната икономика, тъй като 80% от кредитирането на компаниите на континента става чрез тях, докато в САЩ този процент е 20.
Според МВФ банките в 16-членната еврозона се нуждаят от още $375 млрд., британските от $125 млрд. и останалите от $100 млрд.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4141
30391