EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Транспортните коридори България-Словения

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Транспортните коридори България-Словения

mail15:45 | 13.05.2010прегледи 2298 коментарикоментари 0


Конкурентните предимства на страната ни като инвестиционна дестинация и възможностите за стратегическо и бизнес партньорство в икономиката, енергетиката и туризма са били във фокуса на официалното посещение на министъра на икономиката,
енергетиката и туризма Трайчо Трайков в Любляна, съобщи пресцентърът на ведомството.
Това е първата визита на български министър на икономиката в Словения през последните 10 години. Двете държави трябва да използват своя потенциал, опит и добри практики, за да насърчат заедно развитието на бизнеса в региона, е подчертал Трайков при откриването на двустранен бизнес форум, който е предизвикал рекорден интерес сред словенските компании. В него са се включили над 60 словенски и 20 български фирми от сферата на високите технологии, машиностроенето, логистиката и транспорта, хранително-вкусовата промишленост, панаирната и изложбената дейност.
Предприети са редица стъпки за привличане на инвестиции и насърчаване на предприемачеството в България, е подчертал министър Трайков. Ключово значение сред тях има програмата за насърчаване на инвестициите, планът за намаляване на aдминистративната тежест с 20 на сто и ефективното управление на процедурите чрез концентриране на административното обслужване на бизнеса  в единна институция (единно звено за контакт).
Трудност при осъществяването на ефективни двустранни контакти е липсата на директна транспортна връзка между България и Словения, е било отчетено на форума. Тази тема е акцент в разговора на Трайков с министъра на икономиката на Словения Матей Лаховник. Министрите обсъдили варианти за насърчаване развитието на различните транспортни коридори - по въздух, железопътен или по море. Една от  възможностите за това е насърчаването на словенската авиокомпания "Адриа" да поднови плановете си за директен полет до София или друго българско летище. 
Лаховник е посочил, че Любляна има интерес и планира да развие туристическата си инфраструктура, за което Трайков е предложил експертната помощ на български компании от сектора. Двамата министри са обсъдили и енергийни теми, включително общите за страните  проекти "Южен поток" и "Набуко", развитието на ВЕИ и енергийната ефективност. Българският министър е представил статуса на проекта за АЕЦ "Белене" и възможностите за участие на стратегически европейски инвеститори. Общо е разбирането, че двете държави трябва да координират позициите си в ЕС по важни теми като енергетиката и  търговията.  
В рамките на визитата министър Трайков се е срещнал още с председателя на Стопанската камара на Словения Зденко Паучек и с представители на водещи словенски компании, сред които "Меркатор", "Словенске железнице", "Виатор & Вектор", "Турбоинститут" и други.
Ръководството на компанията "Меркатор" има планове да вложи 50 млн. евро до 2011 година в нови търговски обекти в България. Намеренията са да бъдат открити два магазина в София и по един - във Варна и Бургас.
Компанията "Виатор & Вектор" е представила логистичната си връзка Лион - Любляна - София - Варна, която трябва да заработи наскоро и да предостави бързина и удобство за преноса на товари. Компанията планира да открие представителство в България през следващите години.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg