EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Транснефт:Не спираме Бургас-Александруполис

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Транснефт:Не спираме Бургас-Александруполис

mail12:30 | 16.02.2011прегледи 571 коментарикоментари 0


Акционерите на проекта "Бургас-Александруполис" не планират да спират работа по проекта както и да пренасочват планираните доставки по този петролопровод по трасето ВСТО-2, заяви пред ПРАЙМ-ТАСС говорителят на Транснефт Игор Демин. "Не става дума за спиране на проекта, а още по-малко някой се кани да прехвърля тези обеми петрол към ВСТО-?", подчерта Демин.
Според него на събранието на акционерите на проектната компания по петролопровода "Бургас-Александруполис" утре, на 17 февруари в Рим, се планира да бъде обсъдено положението със задлъжнялостта на България и Гърция към проекта, а също и да се разгледат предложенията за възможността той да се финансира по-нататък. Задълженията на България по проекта са 7,3 милиона евро, а на Гърция - 129 милиона евро, посочва ПРАЙМ-ТАСС. Така Демин опроверга информация в руския вестник
"Ведомости", според която Русия имала намерение да излезе от проекта по изграждането на петролопровода "Бургас-Александруполис". В днешния си брой изданието твърди, че се очаквало руските участници в проекта - компаниите Транснефт, Роснефт и Газпром нефт - да обявят прекратяване на неговото финансиране днес в Рим на заседание на надзорния съвет и на събранието на акционерите в проектната компания Транс-Болкан Пайплайн. Тръбата трябваше да заработи през 2011 г., но началото на строителството и досега така и не започнало. Властите на България, през чиято територия ще премине петролопроводът, и досега не са съгласували проекта, ИТАР-ТАСС, като се позовава на руския вестник и припомня, че новото българско правителство, дошло на власт през 2009 г., е изразило съмнения относно екологичната безопасност на проекта и фактически е прекратило финансирането му.
По-рано този месец вицепрезидентът на Транснефт Михаил Барков съобщи, че в Рим акционерите по проекта Бургас-Александруполис ще обсъдят възможностите за по-нататъшно съществуване на компанията-собственик на бъдещия петролопровод. "Ще бъде обсъждана ситуацията с позицията на българската страна, финансовото състояние на компанията, която разработва проекта, и възможностите за по-нататъшното й съществуване при така създадените финансови условия", посочи той на 10 февруари. Барков добави тогава, че Русия не е поддръжник на идеята за
прекратяване на проекта. Руската страна обаче е единствената, която в сегашния момент продължава да финансира проекта, след като България не изплати в края на 2010 година задълженията си и Гърция последва примера й. Споразумение за строителството на петролопровода Бургас-Александруполис бе подписано от Русия, Гърция и България на 15 март 2007 година. Проектът предвижда доставка на петрол до терминали в Средиземно море, заобикаляйки турските протоци Босфора и Дарданелите. Дължината на петролопровода трябва да бъде 285 км, а пропускателната способност - 35 до 50 милиона тона суров петрол годишно. Общата стойност на проекта се оценява на около 1,5 милиарда евро. Проектът за петролопровода на територията на България се оценя на около един милиард евро. Преговорите по проекта започнаха още през 1994 година. Международната компания за изпълнение на проекта беше създадена през 2008 година.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg