EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Транснефт не се отказва от България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Транснефт не се отказва от България

mail09:10 | 08.12.2011прегледи 416 коментарикоментари 0


България може да остане обект в проекта за петролопровод Бургас-Александруполис, дори и да излезе от състава на акционерната компания по изграждането на тръбопроводната система, заяви говорителят на руската компания Транснефт Игор Демин, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Това означава, че маршрутът на петролопровода, заобикалящ Босфора, все пак би могъл да премине през територията на България - от българския град Бургас на брега на Черно море до гръцкия град Александруполис на брега на Егейско море, отбеляза Демин.
В отговор на въпрос за финансовата страна на решението на България за излизане от проекта, говорителят изтъкна, че "към момента разходите на българската страна по проекта се оценяват на 6,2 милиона евро и тя по-рано е заявявала, че признава този дълг. За глоби засега не се повдига въпрос до получаване на официално уведомление за решението на българската страна за излизане от състава на акционерното съвместно предприятие за реализацията на проекта Транс-Болкан-Пайплайн.
По-рано днес Демин заяви, че Транснефт не е получила официално уведомление от българската страна. Той отбеляза, че на 14 декември в Амстердам ще има заседание на надзорния съвет на съвместното предприятие Транс-Болкан-пайплайн, на което България ще съобщи официално за излизането си от проекта. Той припомни, че през ноември България одобри оценката за въздействието върху околната среда на петролопровода, което е важен етап в рамките на приемането на решение за реализацията на проекта. По-рано днес вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков съобщи пред журналисти, че българското правителство е решило България да прекрати участието си в проекта за петролопровод "Бургас-Александруполис" по взаимно съгласие. Ако не бъде постигнато такова споразумение, България ще излезе от него самостоятелно след изтичането на 12-месечния срок.
Излизането на България от проекта се основава на невъзможността за неговата реализация по условията и финансовите параметри, заложени в споразумението от 2007 година, каза българският министър, цитиран от ИТАР-ТАСС.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg