EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Трайков:Оставка за директора на "Слънчев бряг"АД

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трайков:Оставка за директора на "Слънчев бряг"АД

mail14:20 | 16.09.2011прегледи 565 коментарикоментари 0


Министърът на икономиката Трайчо Трайков съобщи, че е поискал оставката на изпълнителения директор на "Слънчев бряг" АД Мария Михалева.
Михалева работи и в "Алма тур", което е конфликт на интереси в бранша. Трайков посочи, че в случая с "Алма тур" няма постъпил нито един сигнал в министерството на икономиката или конкретна информация от хотелиер, превозвач. Подобни данни не бяха установени и при проверката, която извършихме чрез основните сдруженията на хотелиерите по Черноморието, които също не се ангажираха с точна информация със свои засегнати членове, поясни той. "На този етап е излишно да се подхранват спекулации за това какви биха били щетите за хотелиерския и ресторантьорския сектор", призова министърът.
"Имаме успешен туристически сезон. Това е така и през последните 2 години, когато българският туризъм продължи да разширява позициите си на руския пазар. Броят на руските туристи през 2010 г. е бил с 32 процента повече, отколкото през 2009 г., а само за периода януари – юли 2011 г. броят на руските туристи е нараснал с 21 процента спрямо 2010 г.", каза още Трайчо Трайков.
Според него съществува достатъчен потенциал за превъзмогване на евентуални промени в нагласите на руските туристи, пренасочване на потребителското търсене към други тур оператори. "Не съм наивен да смятам, че случилото няма да се отрази на българския имидж особено на чувствителен пазар като руския и особено след активното мероприятие от ляво, което поставя предизборните страсти над репутацията на България като туристическа дестинация", допълни Трайков.
След участието си в парламентарния контрол Трайков заяви, че обстановката е динамична и "заедно с Министерството на транспорта я следим". Знам, че днес има планирани два полета за Русия с туристи на "Алма тур"., допълни той.
Отделно от това "България Ер" предлага на тези туристи преференциални цени на билети, които според условията на ваучерите и договорите, сключени с руския туроператор, трябва да се платят и след това те да си поискат парите от Русия, каза още Трайков. Връщането на средствата на туристите ще стане за сметка на застраховката, добави той. В момента ръководителят на гражданската въздухоплавателна администрация пътува за Бургас, за да наблюдава на място процеса, продължи Трайков.
Според него българската страна има готовност да реагира при хуманитарна ситуация, но сега случаят не е такъв. Може би си спомняте преди няколко години как един фалирал английски туроператор остави 12 000 туристи само в Турция и тогава никой не очакваше от турското правителство да решава проблема, защити позицията си министърът. Желанието на изпълнителната власт, според Трайков, е да бъдат активирани всички механизми и максимално да се улеснява справянето с подобни ситуации. Според нашето законодателство за такива проблеми има предвидени гаранции с помощта и на т.нар. асистиращи компании, посочи той.
Министър Трайков не се притеснява особено от негативните материали за България по случая в руската преса. "Имаме непрекъснат ръст на руските туристи, имаме целенасочена кампания на руския пазар", каза той. 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162