EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Трайков: Имаме нужда и от АЕЦ "Белене", и от ВЕИ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трайков: Имаме нужда и от АЕЦ "Белене", и от ВЕИ

mail14:40 | 14.12.2010прегледи 911 коментарикоментари 0


България има нужда както от стабилна базова мощност като АЕЦ "Белене", така и от възобновяеми енергийни източници като фотоволтаичните и ветрогенераторните паркове.
Това коментира пред журналисти във Велико Търново министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който днес откри първия етап от най-големия фотоволтаичен парк, изграждан край с. Самоводене, община Велико Търново.
По неговите думи досегашната система за субсидирано изкупуване на електроенергия от възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/ e неефективна и ограничава възможностите за присъединяване към мрежата.
Правителството на ГЕРБ предпочита системата на т. нар. зелени сертификати. Тя е по-пазарно ориентирана и балансирана в търсенето и предлагането на този вид енергия и ще бъде регламентирана в новия закон за ВЕИ, който след широко обществено обсъждане предстои да бъде внесен в Министерския съвет и парламента, каза Трайков.
Според него България предлага добри възможности пред компании извън ЕС, които искат да приближат своето производство на ВЕИ до европейските потребители. До 2012 г. се предвижда да намалее до 20 на сто административната тежест за бизнеса, страната поддържа стабилни макроикономически показатели, което означава, че ниските данъци ще бъдат запазени и в бъдеще, добави министърът.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg