EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Трайков и Константинов с оставки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трайков и Константинов с оставки

mail09:05 | 16.03.2012прегледи 643 коментарикоментари 0


Министърът на здравеопазването Стефан Константинов и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков са подали оставки. Те са били приети на извънредно заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, свикано от премиера Бойко Борисов. Изпълнителната комисия на ГЕРБ съобщи, че е приела оставките, "след като се е запознала с мотивите на двамата". Премиерът ще предложи на Народното събрание персонални промени в правителството, след като номинира бъдещите министри на здравеопазването и икономиката.
Трайчо Трайков и вицепремиерът Симеон Дянков са били пратени преди месец в Москва, за да заявят, че България няма да строи АЕЦ Белене. Платеният на две трети реактор ще послужи в Козлодуй, каза премиерът Бойко Борисов пред БНТ.
Ще предложа на президента Плевнелиев да свика референдум за бъдещето на АЕЦ Белене и шистовия газ, каза още Борисов. Според него, българското искане за диверсифициране на източниците и собствеността на "Белене" досега не е било изпълнено. В централата са вложени вече милиард и 380 милиона лева.
Заместник-министърът Делян Добрев "ще се справи много по-добре" от подалия оставка Трайчо Трайков, съобщи още премиерът. Трайков си отива заради забавяне на редица проекти за енергийна независимост на страната, включително "Южен поток" и интерконекторната газова връзка с Турция, допълни Борисов. Провалът на бизнес-форума в Катар пък е бил "последната капка".
Като причина за оставката на здравния министър Стефан Константинов премиерът посочи, че Константинов е закъснял твърде много с действията срещу поскъпването на лекарствата. Борисов определи като добри и двете кандидатури за овакантения пост, които ще бъдат обсъдени днес - председателката на Бюджетната комисия Менда Стоянова и Десислава Атанасова от здравната комисия на парламента.
Трайчо Трайков си тръгва по лични причини, заяви пред bTV вицепремиерът Цветан Цветанов. На въпрос дали министърът са бил помолен от премиера да напусне поста, Цветанов отговори, че процесът е взаимен. Вътрешният министър каза още, че оставката на здравния министър отлежава на бюрото на Бойко Борисов от 13 март, а икономическият е депозирал своята веднага след връщането на българската делегация от Катар в на 15 март. Междувременно премиерът обяви рано тази сутрин, че наследникът на Трайков ще бъде досегашният му заместник Делян Добрев. А двете най-вероятни имена за поста на здравния министър - Менда Стоянова и Десислава Атанасова. Двете оставки – на здравния и на икономическия министър, бяха поставени на обсъждане на извънредното заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ от премиера. "Говорихме за проблемите около секторите и кой ще поеме постовете", разказа вицепремиерът. Попитан чия била инициативата за оставката на икономическия министър, Цветанов отговори: „Приемете, че това е взаимен процес, защото единият подава, а другият приема”. „Не бих могъл да коментирам личните мотиви. Дискутирахме проблемите в секторните политики”, посочи още веднъж Цветанов. По думите му заради проблемите в здравеопазването има формиране на определено недоверие в ПГ на ГЕРБ. Цветанов визира скандала с договорите за лекарства, сключвани от НЗОК през 2011 година. Що се касае до сектора икономика, Цветанов не посочи конкретна причина, която да доведе оставката на Трайчо Трайков. Според него проваленият бизнес-форум в Катар не е причината за смяна на министъра. Цветанов все пак визира като проблем в сектора интерколекторните връзки с Турция и Гърция, по които нямало развитие от две години и половина. Вицепремиерът обаче отклони въпросите за конкретната причина за оставката на Трайков: "Работим в изключително голям стрес, всеки един министър и затова премиерът казва, че оборотите на това правителство са големи", обясни Цветанов. „Имаше дискусия, когато се събираме има дебат и дискусия, не казва премиерът: Ето две оставки”, каза Цветанов. По думите му в кабинета е имало много случаи, в които министрите са на различно мнение, но винаги е имало диалог и премиерът се вслушвал в мненията на останалите. Цветанов не отговори на въпроса кой ще заеме постовете на Трайков и Константинов. Но определи Делян Добрев като човек, който бързо е навлязъл в икономическото министерство. Цветанов отбеляза, че Добрев се ползва с политическата подкрепа на ГЕРБ. Всеки един министър е с потенциален жълт картон от премиера. Когато има напрежение в дадена секторна политика, то отива към премиера, каза Цветанов. По думите му във всяка демократична държава винаги има подобни кадрови промени.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg