EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Трайков: Договорът на АЕЦ „Белене” е неясен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трайков: Договорът на АЕЦ „Белене” е неясен

mail11:15 | 29.11.2010прегледи 384 коментарикоментари 0


Договорът за АЕЦ "Белене" е неясен, никъде не е посочена цена. Не е посочена и сумата от 1 млрд. евро неустойки – те се изчисляват на базата на пропуснатите ползи и се поемат от виновната страна. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
Проектът предстои да бъде лицензиран от АЯР, предстои и оценката на външен консултант, който ще бъде нает, и нищо значимо не може да стане преди това.
Ако в момента решим да спрем "Белене", нищо страшно няма да последва, защото имаме други възможности.
Така министър Трайков коментира предупрежденията от страна на левицата за режим на тока без втората АЕЦ.
В края на миналата седмица енергийният министър коментира, че преговорите за цената на АЕЦ "Белене" продължават. Министър Трайков подчерта, че с президента на руската корпорация "Росатом" Сергей Кириенко има изключително конструктивен диалог.
„Хубавото е, че картите за преговорите за АЕЦ "Белене" вече са на масата и сега вече стана ясно, че никой никога не си е мислел, че цената на централата е 4 млрд. евро”, коментира в петък Трайков. По думите на министъра, проблем е, че "Росатом" не е заявил при подписването на договора, че най-ниската цена за АЕЦ "Белене" според компанията е 6,4 млрд. евро. Това е прекалено висока цена, подчерта още министър Трайков.
По- рано същия ден генералният директор на руската държавна корпорация „Росатом” Сергей Кириенко заяви, че Русия няма да строи АЕЦ „Белене” на всяка цена, предаде БНР. Според него, ако фиксираната окончателна цена бъде под 6 милиарда и 400 милиона евро проектът става нерентабилен и Русия може да се откаже да участва в него. Изчислена към днешна дата стойността на централата е 6,7 млрд. евро, посочи Кириенко, като се позова на подписаните договори и добави, че всяко забавяне увеличава стойността на проекта.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg