EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Картите за АЕЦ "Белене" са на масата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Картите за АЕЦ "Белене" са на масата

mail16:10 | 26.11.2010прегледи 911 коментарикоментари 1


Със президента на руската корпорация "Росатом" Сергей Кириенко имаме изключително конструктивен диалог и не вярвам, че преговорите с него се водят чрез пресата. Това каза в кулоарите на парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, попитан за представения в Москва проект от "Росатом" за АЕЦ "Белене".
Хубавото е, че картите за преговорите за АЕЦ "Белене" вече са на масата и сега вече стана ясно, че никой никога не си е мислел, че цената на централата е 4 млрд. евро, каза Трайков. По думите на министъра, проблем е, че "Росатом" не е заявил при подписването на договора, че най-ниската цена за АЕЦ "Белене" според компанията е 6,4 млрд. евро. Това е прекалено висока цена, коментира Трайков.
Той посочи, че Сергей Кириенко ще пристигне у нас идния вторник и тогава ще бъде обсъдено дали Русия поставя някакви срокове на България, в които страната ни да реши позициите си за проекта.
Такива срокове засега няма, каза Трайков.
В момента проектът за АЕЦ "Белене" не е по-замразен от лятото на миналата година и оттогава е свършена огромна работа, отбеляза Трайков. Въпреки това изграждането на централата не може да започне, защото не е готов техническият проект за централата.
Въпреки че няма подписан комплексен договор за цялостното изграждане на АЕЦ "Белене", предишното правителство е подписало допълнение към първоначалното рамково споразумение, в което България се ангажира да плати около 700 млн. евро за оборудване с дълъг цикъл на производството, каза министър Трайков. По думите му, това е пример за необезпечен договор за 700 млн. евро. Трайков отрече да има договореност за неустойки за 1 млрд евро, които България трябва да плати на "Росатом".

Колкото повече някой ми поставя ултиматуми, толкова повече се втвърдявам. Така премиерът Бойко Борисов коментира в кулоарите на парламента въпрос за условието българското правителство до пролетта на идната година да каже дали ще се строи АЕЦ "Белене".
На пресконференция за български медии в Москва генералният директор на държавната руска ядрена корпорация "Росатом" Сергей Кириенко каза, че ако срокът не бъде спазен, изпълнителят по проекта - "Атомстройекспорт", ще пренасочи готовото оборудване за централата.
Ако правим ядрена централа, искам тя да е най-сигурната и най-евтината в света, дал съм целите, те са в полза на България, посочи Борисов.
На въпрос дали правителството би започнало строежа на "Белене", ако струва 6,4 млрд. евро, министър-председателят беше категоричен, че за цена не се преговаря в кулоарите на парламента.
Искам да знам, когато ме попитат депутатите, колко струва това съоръжение, за да започне да работи, да мога да им кажа, добави той по повод информациите, че нашето правителство
настоява за фиксирана цена. Защото "сега виждате Станишев и Димитров, които са едни спекуланти с изказването, че централата струва 3,970 млрд евро, днес обаче е 6,4 млрд. евро", обясни позицията си Бойко Борисов. И допълни, че, ако се прибавят заемите, похарчените пари, ескалационните разходи," плюс посредника с 500 млн. евро, плюс заема към "Парибас" от 250 млн. евро, централата отива на 8,5-9 млрд. евро". Затова, по думите му, когато в края на месеца дойде Кириенко за участие в енергийния форум у нас, отново ще бъде поставен въпросът за
сметките.
Борисов припомни, че премиерът Путин при посещението си е предложил цена с близо милиард евро по-ниска от договорената със Станишев. Цената я плащат българите във времето, подчерта
Бойко Борисов.
Проектът за строителство на атомната електроцентралата "Белене" е уникален и рентабилен, заяви днес на среща с български журналисти в Москва генералният директор на корпорацията Росатом Сергей Кириенко, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Кириенко е отбелязал, че българското правителство иска да се убеди в рентабилността на проекта. Руската страна е съгласна с това условие, защото е готова да вложи собствени средства и
вярва, че те ще се изплатят.
"Атомната електроцентрала е рентабилна и средствата, похарчени за строителството й, ще се върнат за период от 19 години след началото на пускането й в експлоатация", допълнил
Кириенко.
Второто изискване - гаранции за сигурност, които да покриват европейските изисквания, също е изпълнено.
"Третото искане - да бъде определена цената на строителството на АЕЦ не се харесва на руската страна, но тя е намерила начин да го изпълни и него", заявил директорът на Росатом.
Четвъртото искане на българската страна обаче, макар да е разумно, противоречи на условията на споразумението, отбелязва ИТАР-ТАСС.
"Принципно условие на търга бе, че правителството (българското - бел. ред.) поема ангажимента да плати близо 50 на сто от стойността на АЕЦ, а сега то не иска да похарчи и един цент от държавния бюджет. Това е едностранна важна промяна в договора от страната на българския кабинет", допълнил Кириенко.
Петото условие - АЕЦ да не бъде собственост на руската страна се приема, въпреки че Русия, чрез Атомстройекспорт, продължава да бъде готова да финансира на 100 процента изграждането на обекта.
"Проектът "Белене" е уникален и ние сме готови да работим по него с минимална рентабилност. Ще бъде много тежко, ако се наложи да се откажем от строителството, защото няма друга такава
АЕЦ на такова равнище, но ако за руската страна проектът изгуби всякаква рентабилност, то ще има отказ от него", е подчертал Кириенко.


 


 
Коментари
 
rumen221 - 26-11-2010 г. 14:49:18

Приятели, Истината, истината и пак иститната… Ако искаме просперитет – Трябва ни евтина ядрена енергия и то… Много… Преди 10 г. цената на Белене беше 4 милиарда евро… При инфлация от 5% днес тези пари са 6 милиарда…, проблем е само, че Бойко се опитва да я „качи” с 500 милиона за Рушвета му…, пардон, за „консултантски”… За ЕНЕРГИЙНАТА СИГУРНОСТ на България само АЕЦ Белене със себестойност на тока от 3.5 стотинки (която призна дори сребролюбеца Касчиев) не стига… Необходимо е днешните - "Свободен" и "Регулиран" пазар, наложени от "Енергийната мафия", да се заменят с... - "Либерализиран пазар” и разделяне чрез ЗЗК, участниците в „играта” на: - „Производители”; - „Преносители”; - „Търговци” на енергия…! Това разделение ще застави ЕРП-тата да предотвратят кражбите и ще доведе до истинска конкуренция. Но… 1. Печалбата на производителите трябва да се лимитира до 10% и се въведе контрол на инвестициите. 2. ЕРП да са само Преносители и разпределители, с постоянен контрол на инвестициите и "загубит

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg