EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Трайков: АЕЦ „Белене” е като почти готова кола

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трайков: АЕЦ „Белене” е като почти готова кола

mail16:00 | 16.11.2010прегледи 941 коментарикоментари 0


Задача на държавата е да прави инвестиции в образованието и квалификацията на хората, в обществено значими проекти като инфраструктурата, както и да участва в големите проекти на България. Това заяви по време на годишната среща на бизнеса с правителството. Водещи сред тези проекти са "Набуко", "Южен поток" и "Белене", подчерта Трайков. По думите му втората АЕЦ е "кола, която е почти готова, но за нея трябва да се доплати още една четвърт за колелата. Освен това ти казват, че ако колата е бяла, ще струва 4 млрд. евро, а ако е металик - 6.3 млрд. евро, но се произвежда само металик", добави министърът.
Трайков заяви, че приоритетни трябва да бъдат не само иновациите и високите технологии, които са източник на висока добавена стойност, но и дейности с ниска добавена стойност, в които могат да бъдат заети около 1 млн. души, които никъде не работят, а не получават и помощи.
Министър Трайков допълни, че основните насоки за развитие на икономиката на страната според анализи на министерството са високите технологии, екологичните технологиите и науките за човека и здравето. В по-широк план правителството трябва да осигури предпоставки за привличане на капитал за инвестиции, стимули за иновации, така че инвеститорите да постигнат мултиплициращ ефект.
Сериозният дебат за бъдещето на България едва сега започва, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
По думите на финансовия министър Симеон Дянков имаме всички основания да смятаме, че с бюджета за 2011 г. фискалната стабилност ще се подобри.
Вече трето тримесечие България отчита макар и малък икономически растеж, посочи Дянков. Той добави, че от 1 януари 2011 г. България ще бъде страната с най-ниска данъчна тежест в ЕС. Все по-малка е ролята на държавата в преразпределението на БВП - през 2011 г. това ще бъде под 36 процента, съобщи Дянков. Според него това е най-ниското равнище за последните 20 години, а може би и в цялата история на статистиката и така се дават стимули на бизнеса и домакинствата.Реформите, които трябва да се извършат, са в областта на образованието, здравеопазването, администрацията, посочи Дянков.
Той отбеляза, че в пенсионната реформа е постигнат успех с приемането на мерки. Това е най-големият успех на правителството досега, защото дава поглед за 20 години напред на пенсионната политика, посочи Дянков.Вицепремиерът отбеляза, че финансирането на висшето образование през следващата година ще може да се насочи не само към броя студенти, но и към качеството на университетите, благодарение на рейтинговата система, която едва сега е приета. От 2001 г. до 2009 г. работещите в държавната администрация са се увеличили с около 40 000 души, докато за последната година са съкратени около 14 000, съобщи Дянков.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161