EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Топлофикации против 4-те% на ДКЕВР

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Топлофикации против 4-те% на ДКЕВР

mail13:18 | 23.07.2013прегледи 577 коментарикоментари 0


Представители на топлофикационните дружества в страната изразиха неудовлетворение от определените от ДКЕВР разходни нива. В рамките на открити заседания и обществени обсъждания в ДКЕВР, свързани с регулаторния преглед и утвърждаването на цени на топлинната енергия и определяне на преференциални цени на електрическата енергия от комбинирано производство на дружествата от сектор "Топлоенергетика", повечето от тях апелираха комисията отново да преразгледа становищата си, до окончателното определяне на цените.
От дружествата са недоволни основно от занижените разходи за амортизации и ремонтни дейности, намалените технологични загуби и нормата на възвращаемост - до около 4 на сто. Според тях не става ясно какво от произведеното количество електроенергия ще бъде изкупувано от обществения доставчик, какво количество ще остава и дали ще може да се продаде.
Срещу това, че ДКЕВР не е включила в ценообразуването разходите за купуване на квоти емисии, възразиха от някои въглищни централи. Имам молба, ако може комисията да вземе под внимание, че от четири години плащаме за емисии, другите топлофикации тепърва ще плащат от 2013 г., каза Ангел Ангелов от "Топлофикация Сливен". Не са признати разходите ни за сероочистваща инсталация, които са около 10 млн. лева и този месец трябва да има акт 15, възрази Стойчо Василев от "Топлофикация Перник". Използваната формула за оборотния капитал дава отрицателен резултат, което е потвърдено от съда, заявиха от "Топлофикация Бургас".
Най-голямо процентно намаление в преференциалната цена на електрическата енергия е предвидено за "Топлофикация Плевен" - 15,2 на сто. За "Топлофикация Велико Търново" понижението е 9 на сто, за останалите топлофикации - 2,5-3 на сто. Изпълнителният директор на "Топлофикация София" Стоян Цветанов отбеляза, че от 2002 г. от дружеството са подменили 150 км от мрежата. От ЕВН, които работят в Пловдив, посочиха, че досега са инвестирали 142 млн. лева.
Председателят на ДКЕВР Анжела Тонева определи срок до 25 юли за внасяне на писмените възражения и становища от дружествата, преди регулаторът да вземе окончателни решения на закрито заседание на 29 юли. Всички разходи са разглеждани в дълбочина, посочи тя. Експертът от Министерство на икономиката и енергетиката Даниела Донева изрази подкрепа за становищата на ДКЕВР, след като комисията се е позовала на разчети и има възможност за намаление на цените. От МИЕ също ще внесат писмено становище в определения срок.

 

източник:БТА
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4175