EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Топлият януари не пречи на пшеницата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Топлият януари не пречи на пшеницата

mail12:00 | 24.01.2014прегледи 700 коментарикоментари 0


Толкова топъл януари не се е случвал от години, но новата 2014-а едва ли ще се окаже прецедент, защото пшеничените посеви се развиват добре, казват земеделски стопани в Добричкия регион - най-големия производител на хлебно зърно в страната.
През лятото комбайните трябва да ожънат в областта 1 236 000 декара пшеничени масиви - с около 43 000 декара повече от миналата стопанска година.
В близо двайсетгодишния ми земеделски опит не помня толкова дълго през януари термометърът да се е задържал над нулата, споменава председателят на земеделската кооперация "Черно море" Младен Мартинов, която обработва 35 000 декара чернозем в община Балчик. По думите му в безснежната зима натрупаната влага в района е 80 литра на квадратен метър и е два пъти по-малко спрямо същия период на миналата стопанска година. Пшеничените посеви пък са "посрещнали" зимата на 2011-а със запаси от 303 литра на квадратен метър, сочи статистиката на кооперацията. Независимо от сравнително високите температури и  липсата на сняг пшеничените полета край морето са в много добро състояние, навлязоха във фаза "края на братене", посочва председателят на стопанството. Засега не се наблюдава т. нар.
прорастване на посевите, от което се страхуват зърнопроизводителите. Ако в топлото време растенията израснат на височина и по-късно ги засипе тежък сняг, могат да не се изправят и добивите ще паднат.
Пшеничените посеви са в покой, температурата в приземния слой около растенията трябва да се задържи поне няколко дни 7-10 градуса над нулата, за да започне активна вегитация, коментира директорът на Добруджанския земеделски институт доцент д-р Иван Киряков. Селекционерът по пшеницата в научния институт доцент д-р Добринка Атанасова също потвърждава, че младите посеви растат "в норма", но, ако не паднат валежи, няма да се реализира потенциалът на сортовете за високи добиви.
Случвал се е и по-лош януари - през 2002-а, 2007-а и особено през 1995-а, когато заради сушата пшеницата поникна чак през месец февруари, спомня си председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Кирил Жендов. Според него времето почти всяка година проявява някакви капризи, които стопаните след като приберат реколтата бързо забравят. Арендаторът посочва, че сега в двуметровия почвен слой наличната влага е 40 на сто от пределната полска влагоемност, а в еднометровия - почти 70 на сто, и няма опасност за пшеницата. Сравнително високите температури на въздуха също не са фатални, защото при корените на растенията е различно – в двайсетсантиметровия почвен слой термометърът не е показвал повече от 3.9 градуса над нулата, отбелязва Жендов. Председателят на браншовата организация също смята, че растенията се развиват добре, братили са през есента, когато се залага добивът. Засега в масивите няма мишки, срещат се само локални колонии около угари и близо до банкети, са наблюденията на арендатора. Зърнопроизводителите в Добричко се молят, ако все пак зимата се "завърне", заедно със застудяването да завали и сняг. При ниски температури без снежна покривка посевите могат да измръзнат.

Сортовете на Добруджанския земеделски институт, които масово се сеят в страната, са селектирани шест десетилетия, създадени са с генетичен материал от руски и украински пшеници и имат висока степен на студоустойчивост. Според тестовете пшеничените сортове могат да издържат до 18-21 градуса под нулата, посочва директорът на селекционния център./БТА


 


Тагове: януари, пшеница
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg