EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ТЕЦ "Бобов дол" използва слама за гориво

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ТЕЦ "Бобов дол" използва слама за гориво

mail09:01 | 06.08.2018прегледи 539 коментарикоментари 0


В ТЕЦ "Бобов дол" пробно се използва слама за гориво, съобщи изпълнителният директор на дружеството инженер Емил Христов. За целта е закупена нова инсталация за дробене на суровината.

Централата има вече издадено разрешително от екоминистерството да използва алтернативно гориво слама. Екип от полски специалисти е в централата, за да провери как работи инсталацията за дробене на суровината. Слама след жътвата в региона има предостатъчно. Информирани казаха, че земеделски производител от Сапарева баня доставя слама на 250-килограмови рула, всяко от което струва около 20 лева. Малките бали слами от 10 килограма пък са по 1 лев, казаха земеделски производители от Бобовдолско. 

Биомасата, смес от слама и дървени отпадъци, няма да е основно гориво в ТЕЦ "Бобов дол". Един от 230-мегаватовите блокове изгаря по около 7 500 тона въглища на денонощие, казаха специалисти.

Сламата ще се използва като допълнително гориво, след като два подземни рудника за въглища - "Бабино" и "Бобов дол", бяха закрити. 

Освен от открития рудник в Бобов дол, въглища се карат и от мини "Перник" и мини "Брикел". Така въглищата си остават основното гориво за централата, плюс сламата./БНР


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg