EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Технологии: Радиолози & Пожари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Технологии: Радиолози & Пожари

mail13:08 | 06.10.2015прегледи 1163 коментарикоментари 0


BridgeHead Software, софтуерна компания в областта на управлението на данни в здравеопазването, обяви партньорството си с Oblak.bg, българска компания в облачните технологии и доставчик на IT услуги, както и EMC, компания, специализирана в съхранението на данни. Заедно трите компании ще предложат на болниците в България, а в по-средносрочен план и на Балканите, алтернативнa опция на наистина скъпото надграждане на PACS системата за съхранение на данни. Те ще подпомогнат здравеопазваното в страната с дългосрочно съхранение, сигурна защита и лесно споделяне на радиологични изображения.

Ще бъде създадена единна софтуерна среда, където болниците могат да съхраняват и защитават всичките си радиологични изображения, както и техните клинични и неклинични данни от цялата организация. Също така те ще ги направят достъпни чрез споделяне между специалистите, които се нуждаят от тях, и то в момента на лечението.

Аксаково, област Варна, е поредната българска община, която ще се бори ефективно с огнените стихии с помощта на интегрирана система за ранно откриване и превенция на пожари, изработена от Лирекс БГ. Проектът, финансиран в рамките на европрограмата за развитие на селските райони, беше завършен в края на месец септември. С това, над 11 % от територията на българските гори ще бъдат защитени с нови технологии за борба с огъня.
Какво представлява?
Противопожарната кула е изградена в землището на с. Изворско – местоположение, избрано след обстоен оглед и анализ на релефа за постигане на максимална ефективност. Конструкцията е с височина 25 метра и разполага с роботизирана камера с висока разделителна способност, телеобектив с 36 кратно оптично увеличение и електронна стабилизация на изображението. Специфичният дизайн на системата осигурява видимост в зона от над 70 км2, а интелигентният софтуер позволява локализирането на пожара с точност до 15 м2.
Как работи?
Интегрираната система за ранно откриване на горски пожари извършва автоматизирана обработка на видеоизображения, използвайки модерни методики за анализ в реално време, което позволява откриване на пожари още във фазата на тяхното зараждане. Системата следи за признаци за горски пожари, като в автоматичен режим камерата последователно обхожда предварително дефинирани позиции, спирайки се на всяка от тях за определен период от време. Ако се засече подозрителна следа от огън – дим или пламък, се генерира звуков сигнал и алармен прозорец, който се предава към центъра за наблюдение, където експерт проверява маркираните кадри.
Превенция
Освен подаване на видео данни в реално време, иновативната противопожарна технология предоставя информация и за метеоролoгичните условия – температура, влажност, атмосферно налягане, скорост и посока на вятъра, което позволява прогнозиране на разпространението на огъня в ситуация на вече възникнали пожари. Също така, системата предоставя и съхранява географски данни – релеф, разположение на пътища, водни ресурси. Тази важна информация се използва при контрола на камерите за наблюдение и при дейности за овладяване на пожари и други природни бедствия.
Към момента на територията на България функционират над 20 системи за ранно откриване и превенция на горски пожари, разположени в планините Родопи, Пирин, Осогово, Стара планина, Витоша, Странджа, Беласица, Врачански Балкан и др. Предвижда се този брой да расте прогресивно, тъй като единственият ефективен начин да се намалят вредите, причинени от горските пожари, е навременното им откриване и бърза реакция при овладяване на разпространението и потушаването им.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1972