EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Терминал 2 на летище Бургас открит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Терминал 2 на летище Бургас открит

mail07:30 | 05.12.2013прегледи 4004 коментарикоментари 0


Новият пътнически терминал на летище Бургас бе открит официално на 4 декември. Инвестицията от 80 милиона лева е най-голямата за аеропорта за последните десетилетия. Това обяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров. Според Тодоров това е пример за успешно публично-частно партньорство. Терминалът се простира на близо 21 000 квадратни метра, с обширни площи за пристигащи и заминаващи пътници. Приложена е най-модерната линия за управление на системите за обслужване на пътници и багаж, с пълна интегрираност на отделните системи и електронно измерване и регулиране на процесите. Това е третата  инвестиция на "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД през последните две години, след откриването на напълно обновената писта и новия терминал на летище Варна. За трите съоръжения компанията е вложила близо 200 милиона лева.

На 5 декември ще има ден на отворените врати, по време на който всички желаещи могат да посетят терминала и да го разгледат.
 

Новият терминал е – Терминал 2 е разположен непосредствено до съществуващият Терминал 1. Капацитетът му е 2483 пътника в час пик -1220 пристигащи и 1263 заминаващи при нивото на обслужване клас C по IATA. Концептуалният проект е разработен от британските Халкроу Груп и Паскал & Уотсън, и доразвит с помощта на българските им колеги от СавантЕлбул. Строителството бе реализирано от българо-турския консорциум ТИЕ-ИЧТАШ, а управление и контрол осъществи германската компания Шуслер План.
Първите, които ще тестват организацията и удобствата на съоръжението ще бъдат пътниците от редовните полети Бургас-Лондон и Бургас-Москва. До момента 2 453 000 пасажери са преминали през летище Бургас. Анализите показват, че е постигнат ръст от 4.5% спрямо същия период от миналата година. Най-голям дял имат пътниците от Русия.

 

EconomyNews.bg припомня, че на 15 август 2013 година компанията-концесионер откри нов пътнически терминал и на летище Варна. Общата стойност на инвестицията на Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт АД в Терминал 2 на летище Варна и свързаната с терминала инфраструктура е над 75 млн. лв.
Сградата се простира на площ от около 20 000 кв. м., което е около 3 пъти по-голяма площ за обслужване на пътниците от стария терминал и е дело на ATMstudio.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg