EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Териториален план за ВЕИ искат експерти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Териториален план за ВЕИ искат експерти

mail14:05 | 26.11.2010прегледи 848 коментарикоментари 0


В страната трябва да бъде изграден териториален план за разполагане на възобновяемите енергийни източници, който би станал основа за безконфликтно развитие на тези обекти, заяви
директорът на Черноморския изследователски енергиен център Люлин Радулов в Добрич.
Представители на местните власти и експерти обсъждат на среща, инициирана от центъра, Националния план за действие за възобновяема енергия и общинските програми за устойчиво енергийно развитие.
Директорът на Черноморския изследователски енергиен център коментира, че териториалният план ще позволи да бъде определен списък на възобновяемите енергийни източници, които са от национално значение. По думите му вече са натрупани инвестиционни предложения за изграждане на генератори с мощност 10 000-15 000 мегавата, които е практически невъзможно да бъдат присъединени към електропреносната мрежа.
Според Радулов присъединените досега съоръжения са с мощност около 700 мегавата. Той добави, че създаденото напрежение между производителите на енергия от възобновяеми източници и оператори на мрежата е в ущърб на потребителите.
Трябва да се въведе конкурсното начало при присъединяване към електропреносната мрежа по два важни критерия - минимална цена на произвежданата енергия от възобновяеми източници и
технически възможности на парковете, каза Радулов.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4168