EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

"Тера Мадре Балкани“ в Брюксел

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Тера Мадре Балкани“ в Брюксел

mail13:11 | 11.04.2018прегледи 4094 коментарикоментари 0


Петото издание на „Тера Мадре Балкани“ (Terra Madre Balkans) – срещата, обединяваща хранителни общности от Югоизточна Европа – ще се проведе в Брюксел  от 21 до 23 май 2018 г.

Над 100 делегати от 9 страни (Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Косово, Черна Гора, Република Македония, Румъния и Сърбия) ще се съберат в Брюксел, за да представят многообразието и потенциала на „Тера Мадре Балкани“ – мрежа с дълбоки корени в региона, хиляди поддръжници, 24 президиума на организацията „Слоу Фуд“ (Slow Food), над 100 хранителни общности, 50 шеф-готвачи и 15 образователни програми за хранене и вкусна кухня.

Дом на огромното мнозинство от малки земеделски стопани в ЕС, Балканите пазят забележителни земеделски похвати и традиции в кухнята. Този потенциал често не успява да се развие поради разминаване между политиките, тяхното прилагане и действителната ситуация. Предстоящите месеци ще бъдат от решаващо значение за определянето на пътищата за развитие на новата Обща селскостопанска политика, чиито последствия с особено голяма сила ще се отразят на новоприетите страни – членки на ЕС, и страните кандидати. Представителите на „Слоу Фуд“ са убедени в холистичното виждане, че реформата на ОСП трябва да включва не само производството на храни, земеделието и търговията, но също и качеството на храните и околната среда, здравеопазването, управлението на ресурсите и земята, екологията, социалните и културните ценности. Разглеждана по този начин, ОСП би могла наистина да осигури устойчиво развитие на селските райони и с това да спомогне за задълбочаване на интеграцията в ЕС.

 „Тера Мадре Балкани“ се провежда в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС, което насочва специално внимание към Западните Балкани и тяхното бъдеще в ЕС. Ето защо фокусът на тазгодишното издание ще бъде конференцията „Потенциалът на Западните Балкани за устойчиво развитие на селските райони като двигател за европейската интеграция“. Тя ще се състои във вторник, на 22-ри, в Европейския парламент, като домакини ще бъдат представители на пет от членките на Парламента: Владимир Уручев и Андрей Ковачев (България), Адина-Йоана Валеан (Румъния) и Дубравка Шуица и Ивана Малетич (Хърватия). Акцентът на конференцията ще бъде потенциалът на Балканите за устойчиво развитие на селските райони като двигател за европейската интеграция. Международният ден на биологичното разнообразие, 22 май, ще се отпразнува с изложба и дегустация на храни, представящи биоразнообразието на Балканите, пред столовата на Парламента. Продуктите ще бъдат от региона и ще са подбрани от президиумите на „Слоу Фуд“  и „Арк ъф тейст“ (Ark of Taste).

Шеф Георги Бойковски (България) ще представи под различни форми българско кисело мляко от български автохтонни породи в столовата на Европейския парламент.

Конференцията „Бъдещето на традиционните балкански храни“ на 23 май ще разкрие в дълбочина нуждите, ограниченията и потенциала на балканските производители занаятчии и как те да добавят стойност към храните си чрез схемите за качество на ЕС (ЗНП/ЗГУ). Конференцията се организира в партньорство с ГД Агри, а домакин ще бъде Постоянното представителство на България в Брюксел.

На 22-ри вечерта, вторник, ресторанти от сдружението на шеф-готвачите на „Слоу Фуд“ в Брюксел ще бъдат домакини на поредица от вечери с участието на гостуващи шеф-готвачи от балканските страни. В партньорство те ще създадат специални менюта, представящи богатството на балканското гастрономическо наследство, което все още е непознато на мнозина.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg