EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Тенденция: По-чести, но по-кратки пътувания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тенденция: По-чести, но по-кратки пътувания

mail13:35 | 27.02.2018прегледи 4614 коментарикоментари 0


Прогонването на стреса е основната причина за хората да пътуват. Това показва проучването “Глобални нагласи за пътувания” на Visa. То изследва в подробности моделите и тенденциите на пътуване и туризъм през 2017 г. и е проведено сред повече от 15 000 пътуващи от 27 държави. Изследването разкрива, че хората се притесняват, когато носят пари в брой по време на път.

Макро тенденции при пътуванията през 2018 г.:

  • Все по-кратки пътувания: средният брой нощувки на глобално ниво е осем, в сравнение със средно десет нощувки за пътуване през 2013 г.  
  • Повече пътувания в чужбина: на глобално ниво се очертава тенденция за повече пътувания в бъдеще: от средно 2,5 пътувания за последните две години до средно 2,7 за предстоящите две. Най-много пътувания през последните две години са осъществени в региона на Северна и Южна Америка – средно 3,2 за 2017 г.
  • Технологиите помагат на пътуващите да се ориентират по-лесно: 88% от пътуващите споделят, че са имали интернет връзка по време на пътуването си. Почти половината от участниците в проучването (44%) използват приложения за споделено пътуване на територията на държавата, която посещават.
  • Няколко дестинации с едно пътуване: 11% от пътуванията по света включват посещения на няколко държави в рамките на едно пътуване.
  • Най-посещаваните държави са Япония, САЩ и Австралия: най-посещаваната дестинация в света през последните две години е Япония, която измества САЩ от челното място. Тук трябва да се отбележи и ролята на предпочитанията според произхода: например, хората от региона на Тихоокеанска Азия най-често избират Япония като дестинация за пътуване. Американските граждани предпочитат континентална Европа, Мексико, Канада и Япония.
  • Общ разход: жителите на Саудитска Арабия се нареждат на първо място по отношение на общата изхарчена сума за резервации, билети и разходи по време на пътуване в чужбина. Следват ги китайците, австралийците, американците и кувейтците.

Улеснени разплащания в чужбина

Все повече хора се възползват от възможностите на технологиите при планиране на своето пътуване – през 2017 г. 83% от пътуващите са използвали технологично решение, в сравнение с 78% през 2015 г. Същевременно, обаче, по-голямата част от хората все още избират аналоговите методи за разплащане в чужбина.  

Въпреки че много от пътуващите използват банкови карти, повечето от тях (77%) все още предпочитат разплащане в брой. 

Тенденции при разплащане в брой по време на пътуване в чужбина:

  • Парите в брой причиняват тревожност: основното притеснение по време на пътуване е загубата или кражбата на пари в брой.
  • Разточителни разходи: средната похарчена сума при пътуване в чужбина е 1 793 долара за едно пътуване. Средната сума в брой, с която пътуващите разполагат в себе си, достига еквивалента на 778 долара[1]. 
  • Предварителна подготовка: За да разполагат с такива суми в брой, 72% от хората  обменят пари в съответната валута още докато са в родината си и преди самото пътуване.
  • Съображения за сигурност: едва един на всеки десет души тегли пари от банкомат в чужбина. Водещата причина за това е свързана със сигурността – един от всеки петима пътуващи посочва, че не тегли пари от банкомат от съображения за сигурност. Жителите на Европа, Близкия изток и Африка са по-склонни да теглят пари от банкомати в чужбина, в сравнение с хората от останалите региони.  
  • Спестени пари в брой: Цели 87% от хората посочват, че разполагат със останали пари в брой в края на пътуването. Едва 29% от пътуващите обменят оставащата сума обратно във валутата, в която могат да я ползват в родината си. Средният размер на останалите пари в брой на глобално ниво е 123 долара.

[1] Еквивалент в съответната местна валута

Снимка: Pixabay.com

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4091