EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Тенденции в българската миграция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тенденции в българската миграция

mail07:05 | 23.10.2017прегледи 11177 коментарикоментари 0


Георги Ангелов, старши икономист и Марин Лесенски, директор на програма Европейски политики, Институт Отворено общество - София

-През последните три десетилетия най-много хора са напуснали страната в края на 80-те години (изселването на българските турци) и през кризисните 90-те години на миналия век, но оттогава миграцията значително намалява.

-Общият брой на хората, родени в България и живеещи в чужбина, е около 1.1 милиона души, от които 600-700 хиляди са заминали по икономически причини. Напусналите България живеят основно в Европейския съюз, Турция и САЩ.

-Членството на България в ЕС осигурява безвизово пътуване до около 150 страни в света и свободен достъп до трудовия пазар на ЕС. Въпреки това, не се наблюдава увеличение на напускащите страната след началото на членството, а по-скоро легализация на вече напусналите.

-През последните 4 години в България са се завърнали около 35 хиляди българи от чужбина. Нетната миграция намалява, но все още повече хора напускат страната, отколкото се завръщат.

Колко и къде са българите в чужбина?

В публичното пространство се разпространяват различни оценки и твърдения за броя на българите в чужбина. Сравнително обективна оценка може да се получи от преброяването на населението, което се извършва регулярно всяко десетилетие в повечето страни по света. В България и страните от Европейския съюз последното преброяване беше през 2011 г. В същата година има преброяване и в Турция, но в други страни преброяванията се извършват в различни години, а някои държави заменят преброяването с друг вид регулярни изследвания.

Има два подхода. Първият подход е да се използват данни от преброяванията в България, чрез които да се определи броят на емигриралите от страната. Най-голям брой мигранти има през периода 1985-1992 г. – 465 хиляди, като броят им спада до 218 хиляди през 1992-2001 г. и 175 хиляди между 2001 и 2011 г. Като цяло, според националната статистика, за последните 30 години напусналите България са близо 900 хиляди души (около половината от тях са изселените български турци в края на 80-те години).

Другият подход е да се използват данни от преброяването на населението в други страни, тъй като в повечето преброявания се включват въпроси за месторождението. Така тези данни могат да покажат колко хора, родени в България, живеят в чужбина.

Според тези данни от преброяването на населението в приемащите страни, към 2011 г. извън България живеят около един милион души, които са родени в България. Най-много - половин милион българи - живеят в други страни от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство (основно в Испания, Гърция, Германия, Великобритания и Италия). Значителен брой имигранти, родени в България, живеят още в Турция - малко над 400 хиляди - както и в Северна Америка, където те са малко под 100 хиляди.

Брой на родените в България, които живеят в чужбина към 2011 година

 

Обръща ли се тенденцията на напускане?

В последните няколко години се наблюдават интересни промени във външната миграция. От една страна, броят на напускащите страната се запазва на високи нива – около 25 хиляди души средногодишно за последните 5 години. От друга страна, обаче, постепенно се увеличава обратният поток към страната – за последните 5 години той надминава 21 хиляди средногодишно. Така, нетната миграция от страната е средно около октомври 2017 Тенденции в българската миграция 4 хиляди души годишно, което е значително под нивата за последните три десетилетия. Според НСИ в различните години се наблюдават големи вариации в нетната миграция от 1000-2000 души през 2012-2014 г. до 9000 през 2016 г. Въпреки това нетната миграция е далеч по-ниска, отколкото в предишни периоди.

Според националната статистика, през 2016 г. 21 241 лица са променили своето обичайно местоживеене от чужбина в България. От тях 46% са родени в България – т.е. това са българи, които са се върнали обратно в България, други 9% са родени в други страни от Европейския съюз, а останалите идват основно от Турция, Русия и Украйна.

През последните три години ежегодно в България се завръщат около 10 хиляди души, родени в България. Това е двойно повече спрямо 2013 г., когато броят на завърналите се българи е 4771. Така, за периода 2013-2016 г. близо 35 000 български мигранти се завръщат в страната. Този поток все още е по-нисък от потока на изходящата миграция, но показва началото на процес на обратна миграция и завръщане в България.

Темпът на завръщане би могъл да се увеличи при наличие на висок икономически растеж, растяща заетост, намаляване на разликата в доходите и стандарта на живот между България и страните от Западна Европа. Вече има подобни примери в нови страни членки като Естония, където за втора поредна година нетната миграция е отрицателна, т.е. повече хора се заселват в страната, отколкото я напускат./със съкращения, целият доклад може да се види тук/

 

данните в таблиците са от НСИ


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888