EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Теми от печата днес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Теми от печата днес

mail08:36 | 06.04.2015прегледи 822 коментарикоментари 0


Печатните издания отделят голямо внимание на плановете за пенсионната реформа, които бяха разяснени вчера от социалния министър Ивайло Калфин. „Затягат контрола върху ТЕЛК-овете“, пише Новинар, като отбелязва, че „в момента всеки втори пенсионер получава инвалидна пенсия". Съставът на комисиите ще бъде разширен с практикуващи лекари, а изследвания ще се правят само в лицензирани болници, допълва вестникът.

Труд помества предложението на Калфин „Националният осигурителен институт да има правото да връща хора с увреждания на допълнителен преглед, при съмнения, че инвалидната им пенсия е отпусната с фалшива епикриза“.

24 часа пише, че към 2029 година проектът „Калфин“ ще осигури 1322 лева пенсия за тези, които взимат 1200 лева заплата сега. „Пенсиите скачат с 40 процента, но от 2028 година.

Дефицитът в НОИ може да бъде нулиран след повече от 20 години“, пише Дума, цитирайки прогнози на Министерството на труда и социалната политика.

Капитал daily цитира отворено писмо, в което работодателските организации критикуват реформените планове: „Няма пенсионна реформа, а само опит да се запуши дупката в бюджета. Правителството не решава основните проблеми - ранното пенсиониране и източването на системата“, твърдят бизнес организациите. В мерките на правителството е заложено вдигане на осигуровките и двойно по-бавно увеличение на пенсионната възраст, припомня вестникът.

Вестниците тази сутрин пишат и за катастрофата край Върбица от събота вечерта, при която загина жена, а други девет души влязоха в болница. На тежкия инцидент е посветено водещото заглавие на Монитор: „37 бели роби се тъпчат в камион ковчег. Брали див чесън срещу 7 лева надница“, пише вестникът.

Преса сочи, че „всички пострадали са безработни, наети да берат див чесън в планината. Безработицата в община Върбица е 70 процента. Сезонното билкарство е основният поминък на местните роми, отбелязва вестникът.

„БСП тръгва с радикални леви послания към местните избори.“ Партията „ще акцентира върху бедността като най-сериозния проблем на хората“, пише Сега в репортаж от вчерашното заседание на конгреса на БСП.

„БСП започна мащабна организационна реформа. Левицата протяга ръка към всеки, който споделя стандартите й за политика в местната власт“, обявява Дума.

„След скандал и прегласуване на червения конгрес, девет гласа спасиха вечните депутати в БСП“, отбелязва Стандарт по повод предложената от Кирил Добрев промяна в устава, според която депутатите от БСП трябваше да служат най-много три мандата.

„Ръководството на БСП успя да прокара в устава възможността по-лесно да се разделя с лидерите на местните структури“, пише Труд.

„БСП тръгва на лов за почтени кметове“, пише в заглавие Преса, цитирайки изявлението на председателя Михаил Миков пред делегатите.

Същият вестник бие тревога, че „Европа ни изолира от Турски поток“. „Няколко европейски държави изолираха България от проекта за газопровода, въпреки че има идеи част от него все пак да стига и до нашия морски бряг. Външните министри на Унгария, Сърбия, Македония, Гърция и Турция се събират в Будапеща на 7 април, за да обсъдят участието си в проекта. Наши експерти не са поканени дори като наблюдатели“.

И водещата тема на Стандарт: „Дъмпинг дави курортите. След очаквания отлив на руски туристи битката за всеки летовник доведе до шокиращи цени. Канят молдовци в Слънчев бряг срещу 14 лева за нощувка.“

„Хотелиерите в Слънчев бряг се канят да предложат с 30 % по-ниски цени за почивка през лятото“, информира Преса.
източник:БНР


Тагове: печат, теми
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg