EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Теми от българския печат.Референдум+Калфин

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Теми от българския печат.Референдум+Калфин

mail09:10 | 29.07.2015прегледи 2240 коментарикоментари 0


Повечето от изданията тази сутрин поставят на първо място решението на Народното събрание да ограничи въпросите на очаквания референдум.

„Плевнелиев бламиран. Народните представители отхвърлиха въпросите за мажоритарния избор и задължителното гласуване. На националния референдум ще ни питат само за електронния вот“, съобщава ДУМА.

„Депутатите порязаха Плевнелиев, скопиха референдума. 24 липсващи гласа на ГЕРБ заличиха въпроса за задължителен вот“, четем на първата страница на ТРУД.

„Със задружни сили парламентът обезсмисли референдума наесен“, пише СЕГА. Предложението на президента за реформа в изборната система „катастрофира в парламента благодарение на политическите сили, от които се очакваше най-сериозна подкрепа - ГЕРБ и Реформаторския блок“, отбелязва вестникът.

ПРЕСА и 24 ЧАСА изтъкват ролята на реформаторите във вчерашното гласуване. „Реформаторите изпързаляха над 570 хиляди българи за референдума“, пише в заглавие 24 ЧАСА. Вестникът помества и отзива на президента: „Решението не отчита волята на народа.“

Редом с новините от парламента, печатните издания поместват и критиките на прокуратурата срещу проектозакона за съдебната власт, дело на правосъдното министерство. ПРЕСА и МОНИТОР извеждат на първите си страници един и същи цитат от главния прокурор Сотир Цацаров: „Промените в съдебния закон са противоконституционни“.

ТРУД пише за предстоящия вот на парламента за подуправители на Българска народна банка. Според вестника те ще бъдат избрани с гласовете на ГЕРБ, ДПС и Български демократичен център.

Водещата публикация на СТАНДАРТ е за насрочения за днес „Протест за тока в 29 града“. „Пет-шест хиляди души се очакват на националното шествие в столицата“, пише вестникът. СТАНДАРТ помества интервю по темата с президента на КНСБ. „По-високите тарифи няма да покрият дефицита в НЕК“, заявява Пламен Димитров и определя като „смешен“ новия фонд за енергийна сигурност със 160 милиона лева при „дупка“ от 3,7 милиарда.

„Нови цени на тока ще има въпреки протестите“, твърди СЕГА. КАПИТАЛ DAILY цитира изявлението на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов , че „няма законова възможност за отлагане“. Регулаторът „обявява новите цени в петък“, съобщава МОНИТОР.

„Бизнес климатът в България се влошава през юли. Несигурната икономическа среда и слабото търсене затрудняват бизнеса, съобщава КАПИТАЛ DAILY.

Вестниците описват и промените в пенсионната система, прокарани в парламента вчера. Възрастта за пенсиониране започва да расте от 2016 година, съобщава СЕГА. 24 ЧАСА пише какъв ще бъде резултатът от това нарастване: „Пенсионираме се на 65 години, без стаж - на 67“.

„Най-бедните българи“ с 295 лева месечна издръжка „намаляха със 173 хиляди за година“, съобщава СЕГА, цитирайки проучване на КНСБ.

„Цените у нас вече гонят средните нива в Евросъюза, но доходите сериозно изостават“, сочи същото проучване, цитирано от СТАНДАРТ.
източник:БНР


Тагове: печат, теми
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg