EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Телемедицински апарати в спешните центрове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Телемедицински апарати в спешните центрове

mail06:11 | 05.09.2015прегледи 1561 коментарикоментари 0


За първи път се въвеждат нови телемедицински устройства, които ще подпомагат оказването на спешна помощ от разстояние, съобщи БТА. Министърът на здравеопазването Петър Москов и директорът на Центъра за спешна медицинска помощ-София /ЦСМП/ Георги Гелев демонстрираха как работят новите апарати.


Москов посочи, че устройствата са купени с постановление на Министерския съвет за 18 центъра на спешна медицинска помощ. Общо апаратите са 25. Това е апаратура със сериозно количество параметри, отчитаща на място основните жизнени показатели на пациента, които в жива връзка се изпращат и могат да се четат от координационния център, обясни министърът. Той добави, че така не е задължително екипът на място да бъде лекарски. По думите му се дава повече сигурност на диагнозата, яснота за нужните бързи спешни действия и е още един начин качеството на спешната помощ да бъде повишено.
Георги Гелев отбеляза, че това е последно поколение апарат, който освен кардиограмата, може да дефибрилира, да дава кислородната наситеност на кръвта, да определя кръвното налягане и още няколко показатели, плюс монитор. Засега апаратите са разпределени в 18 центъра, като в София устройствата са три. Предстои да бъдат купени още.
Министър Москов връчи заповед за акредитация на ЦСМП-София като база за обучение на студенти и специализанти по спешна медицина. Това не е просто формален акт, това е и резултат от ясна правителствена политика, базирана на ясно разписани цели, заяви той. По думите му преди една година този център е нямало да получи добра оценка на акредитацията си, защото тогава средното количество работещи екипи на територията на София на дежурство са били между 12 и 13, а тази нощ са били 23.
Чрез тази акредитация млади лекари вече могат да започват като база за обучение работа в ЦСМП-София и да извървят целия си трудов път като част от този колектив, добави Москов.
Георги Гелев посочи, че вече е подписал заповедите за назначаване на деветима нови млади медици. На въпрос колко още кадри са необходими, Гелев отговори, че ще са нужни поне 100, тъй като в областта през годините по една или друга причина много лекари са напуснали.
По повод на предупрежденията за масови напускания на лекари заради сливането на спешния център на София-област с този на града, Москов коментира, че не задържа никого насила и попита за причината, при положение че по думите му възнагражденията им ще бъдат увеличени, ще разчитат на модерна апаратура и автопаркът ще бъде обновен. "Ако искаш да работиш в спешната медицинска помощ, работиш в спешна помощ, не задържаме насила никой. Но чиновници, излишни на щат, няма да търпим, защото не е това целта на спешната помощ", заяви той.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg