EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Твърд Брезит" ще донесе огромен ръст

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Твърд Брезит" ще донесе огромен ръст

mail15:38 | 22.08.2017прегледи 9157 коментарикоментари 0


Премахването на всички търговски мита и бариери би помогнало за генерирането на годишно увеличение от 135 млрд. паунда на икономиката на Обединеното кралство, смята група от британски икономисти, която стои зад т.нар. "твърд" Брекзит, съобщава Би Би Си.

"Твърдият" Брекзит е икономически по-добър от "мекия" сценарий за излизане от Европейския съюз, твърди проф. Патрик Минфорд, който е водещ автор на доклад на организацията "Икономистите за свободна търговия".

Той посочва, че елиминирането на митата, както в рамките на споразуменията за свободна търговия, така и едностранно, би довело до огромни печалби.

Други икономисти обаче предупреждават, че премахването на търговските бариери ще доведе британската икономика до "спускане към дъното", уточнява БНР.

Икономистът Моник Ебел от Националния институт за социални и икономически изследвания (NIESR) отбеляза, че проф. Минфорд пренебрегва десетилетия доказателства за това, как всъщност функционира търговията. Отделни изследвания на г-жа Ебел показват, че ако Обединеното кралство напусне единния европейски пазар, но сключи едностранни търговски сделки с големи развиващи се икономики и с тези на английскоговорящите държави, това ще доведе до само около една трета от прогнозираното намаление с между 20% и 30% на загубите от обща търговия на Великобритания след нейното излизане то ЕС.

Моник Ебел също така посочва, че много от търговските бариери, за които проф. Минфорд твърди, че трябва да бъдат отстранени, са фини, безтарифни бариери, такива като договорените общи стандарти.

Икономистите, които са против "твърд" Брекзит, заявяват, че подобен план би бил "икономическо самоубийство".

Пълният доклад на проф. Минфорд, озаглавен "От проект Страх към проект Просперитет", ще бъде публикуван през есента. Той твърди, че Великобритания може едностранно да премахне търговските бариери както за ЕС, така и за останалата част от света, при това още преди да бъдат договорени реципрочни споразумения, като страната извлече по този начин търговска печалба на стойност 80 млрд. паунда годишно. Докладът предвижда и още допълнително 40 млрд. британски лири годишно, които да дойдат от дерегулирането на икономиката, както и други ползи, произтичащи от политиките, свързани с Брекзит.

Г-н Минфорд - професор в Университета в Кардиф - също така смята, че когато става дума за търговия, "идеалното решение" все още би било постигане на свободната търговия с големите икономически блокове, включително и с ЕС.

Според него, ако Великобритания заплаши, че ще премахне едностранно всички търговски бариери и мита, това ще окаже натиск върху ЕС да предложи на Обединеното кралство споразумение за свободна търговия, тъй като в противен случай европейските производители ще трябва да се конкурират на британския пазар, който ще бъде "наводнен с по-евтини стоки от други места".

Той твърди, че бизнесът и потребителите в Обединеното кралство биха се възползвали от вносните стоки с по-ниски цени и последиците от засилената конкуренция, които биха принудили фирмите да повишат производителността си.

Междувременно в днешната британска преса също така се посочва, че правителството на Тереза Мей ще представи през настоящата седмица пет нови документа с предложения във връзка със стартиращия на 29-и август нов кръг от преговорите с Брюксел по развода на Великобритания с ЕС.

Според в-к Independent, Тереза Мей ще представи тези пет нови преговорни позиции за процеса по Брекзит в следващите няколко дни на фона на информации, че министрите от нейния кабинет имат притеснения, че решението за напредък на търговските преговори с ЕС може да бъде отложено до Коледа.

Агенция Ройтерс съобщава, че очакваните нови британски документи, които да очертаят стратегическите преговорни позиции във връзка с развода с ЕС ще включват различни области - от регулирането на стоките до защитата на данни. Оповестяването на петте доклада тази седмица би трябвало да подчертае желанието на Великобритания да се противопостави на критиките на ЕС, че страната все още няма каквито и да е било позиции по много въпроси и че вече доста затегнатият строг времеви график на преговорния процес може да отложи предвиденото за март 2019-а година официално излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg