EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ТВ и интернет информационни лидери

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ТВ и интернет информационни лидери

mail12:00 | 20.07.2012прегледи 346 коментарикоментари 0


Висок интерес и подкрепа за протестиращите от Орлов мост регистрира проучване. Две трети от гражданите (65%) и 74% от журналистите симпатизират на протестиращите. Конфликтът е предизвикал 70% от гражданите да черпят информация от повече от един източник. Телевизиите и интернет са основните предпочитани канали, като в групата на журналистите тези два канали получават 100% покритие. При гражданите тежестта на интернет е по-ниска – 22%, но все пак остава втора по значение, измествайки от фокуса на общественото внимание традиционни медии като вестници и радио. На свободен въпрос сред журналистите Фейсбук доближава влиянието на трите национални телевизии – 35% посочват като водещ източник БТВ, 30% - БНТ, 23% - НТВ и 19% - Фейсбук. Гражданите са проследили развитието на конфликта основно по трите национални телевизии – БТВ – 54%, Нова ТВ – 31%, 17% - БНТ, Фейсбук и ТВ 7 се оказват с равен дял – от по 7%. Новините по основните телевизии са имали водещо значение за формиране на обществените настроения. Журналистите определят БНТ като най-обективната медия с 16%. На второ място е класиран Фейсбук с 12%, следван от БТВ и НТВ с по 8%.
45% от гражданите са останали с добро впечатление от медийното отразяване на протестите, 13% са били разочаровани. Във водещи позиции и по двата показателя се оказва най-популярната медия БТВ.
Два основните извода от проучването:
1. Наблюдава се засилено влияние на интернет сайтовете и социалната мрежа Фейсбук в конфликтни ситуации. Тези източници на информация ще добиват допълнителна тежест в предстоящите след година парламентарни избори.
2. Подкрепата за протестите сред широката общественост и гражданите показва растяща нагласа за политическа промяна. Доколкото липсва политически проект готов да каптира натрупалото се обществено напрежение, напълно е възможно обществената енергия да остане разпиляна. Концентрирана, обаче, тя може да застраши доминантната позиция на сегашното управление в електоралните нагласи.

Проучването „Отношение към протестите срещу закона за горите и отражението им в медиите” е проведено в началото на юли т.г. от Институт за социални изследвания и маркетинг. Потърсили сме мнението на представителна извадка от 502 жители на столицата и областните градове над 14 годишна възраст и 100 журналисти от столицата и областните градове.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg